Târgoviștea sportivă a pierdut în ultimii ani zeci de medaliați naționali, europeni sau mondiali la discipline olimpice precum atletism, lupte, judo sau box. Dacă la nivel de juniori performerii nu au cerut mare lucru, atunci când au devenit adulți au solicitat să le fie răsplătite eforturile, rezultatele și valoarea. Pretențiile lor financiare nu erau mari, cu salariul unei singure baschetbaliste, pe vremuri, sau al unei voleibaliste, acum, puteau fi plătiți 15-20 de campioni din box, judo, lupte sau atletism. Poate chiar mai mulți.
Curajul aparține generației tinere
Chiar dacă au mai existat voci care au semnalat aceste aspecte, s-au stins repede, izolate sau ignorate. Nici acum nu există unitate, asta pentru că sunt mulți care merg pe burtă și așteaptă să le pice din cer. Cu tot respectul pentru cei care au albit în sportul dâmbovițean, însă curajul aparține generației tinere. Foștilor sportivi de talie națională și internațională, care au suferit ani în șir, pe burta goală, cu lacrimi în ochi și cu traume în suflet, pentru că la Târgoviște banii publici au mers doar către șmecheri. În timp ce campionii noștri numărau medaliile sau titlurile, dar și datoriile sau durerile, Târgoviștea a plătit regește sportivi parașutați din toate colțurile lumii. Paranoia ajunsese așa de departe, încât o baschetalistă era plătită lunar de CSM Târgoviște cu 30.000 euro, din bani publici!!! Nu degeaba s-a ajuns la litigii internaționale, interdicții și procese.
Urmează George Preda, un alt fost atlet uriaș
Alungați din sport, pentru ca bucatele să rămână doar pe masa sporturilor de echipă, lupii tineri au făcut pasul înapoi, însă nu au uitat umilințele și nedreptățile. Au sperat că va veni momentul în care să-i asculte și pe ei cineva, au așteptat semnalul, pentru a vorbi în numele dreptății. Să o ascultăm pe Cătălina Oprea Dobre, considerată cea mai talentată junioare a tuturor timpurilor în proba de obstacole din atletismul românesc, campioană europeană și recordmenă mondială în proba de 2.000 m. Într-un articol viitor o să parcugeți reacția unui alt fost atlet uriaș, George Preda, dispărut din peisajul sportiv.
„Nu am avut susținerea necesară, să pot arăta tot ce aveam de arătat”
„Am trecut prin toate, de la lipsa multor lucruri normale, până la nepăsarea oamenilor. Mă uit acum în urmă și nu știu dacă să mai regret sau nu că m-am născut în locul nepotrivit pentru sportul ăsta. Văd cum suferă mulți din cauza lipsurilor, și nu știu dacă se va termina curând. Este trist că, pe zi ce trece, tot mai puțini atleți rămân în sistem. Ideea e că, atunci când faci sport, nu trebuie să neglijezi educația, pentru că mai târziu sunt puține opțiune de a pleca la un alt drum decât sportul. Dai tot pentru sport, dar nu știi cât de lungă sau de scurtă e viața de sportiv, iar apoi te lovești de un zid care te trezește la realitate. Sportul ăsta mi-a lăsat traume, pentru că nu am avut susținerea necesară, să pot arăta tot ce aveam de arătat”. Un mesaj cutremurător, pe care ar trebui să-l citească toți cei care au patronat sportul local în interes de clan, dar și cei care mai pot să-l salveze. Cătălina a emigrat în Emiratele Arabe Unite, unde predă educație fizică și unde câștigă bani frumoși. Însă, nici pe departe cât o voleibalistă la Târgoviște.
* Orice distribuire a acestui material reprezintă o formă de susținere a sporturilor individuale din Târgoviște