Cât de sus a ajuns Sepsi și cât de jos am alunecat noi! Lecție de civilizație servită la Sf. Gheorghe (galerie foto)

43806

Un oraș cu 54.000 de locuitori, reședința unuia dintre cele mai sărace județe (Covasna) din țară, Sf. Gheorghe oferă campioana României la baschet feminin și o echipă tare în Liga 1 de fotbal. La marginea urbei, s-a construit o sală-OZN, cu 3.500 de locuri, în care s-au investit 19 milioane de euro. Un cost uriaș pentru un orășel de provincie, după cum o recunosc și localnicii. Numai că sala arată futurist, ca în metropolele lumii, în puternic contrast cu peisajul pastoral din jur, unde se cultivă păpușoi. În vecinătate funcționează un patinoar acoperit cu balon, de unde răsună vocile pline de viață ale copiilor rumeni în obraji și sănătoși, iar complexul se va extinde. Băștinașii spun că aici vor apărea două stadioane, unul cu iarbă, de 8.000 de locuri, altul cu suprafață sintetică, un hotel pentru sportivi și un patinoar în aer liber.

CSM Târgoviște, primită cu respect și aplauze la Sfântu

Aici a poposit sâmbătă seară CSM Târgoviște, anii trecuți un nume important în baschetul feminin românesc, acum doar o echipă simplă, în căutarea gloriei pierdute. Sau a gloriei batjocorite de invidizi dubioși, obraznici și bine ancorați în sistem. În timp ce ei s-au așezat caraghioși la masa bogaților Europei, cât să se plimbe prin avioane, la Sfântu s-a construit inteligent, de la temelie, iar acum se culeg roadele performanței și seriozității. CSM Târgoviște a fost primită ca o mare echipă în Covasna, ca un partener sportiv, un partener al spectacolului, aplaudat la scenă deschisă. O lecție de civilizație servită de fanii lui Sepsi, veniți în număr destul de mare (în jur de 1.800), printre ei foarte mulți copii, bucuroși să obțină fotografii și autografe de la jucătoarele lui Cătălin Tănase.

Se fac bani și din mere coapte sau untură pe pâine

Chiar dacă veniturile în Sf. Gheorghe sunt mai mici decât la Târgoviște, oamenii achită 10 lei pentru a asista la meci, fără să ia în calcul o intrare gratuită, pe ușile deschise larg. Unii și-au achiziționat abonamente, care pleacă de 150 lei pe sezon și ajung la 500, plus că lasă bani frumoși la standurile cu mâncare și răcoritoare. Se vând inclusiv mere coapte sau untură pe pâine, ultima la mare căutare, servită cu boia și ceapă roșie, pentru 3 lei felia. Îmbrăcați în verde, culoarea lui Sepsi, fanii vorbesc în ungurește, de la cei mai mici, până la pensionari ce merg spre 80 de ani și chiar mai mulți. Au învățat baschet, sunt mândri de echipa lor și de sala de sport. Pentru că nu e doar de baschet, aici se mai pot juca handbal, volei sau fotbal tenis. Ba chiar se joacă, însă într-o sală mai mică, amplasată în spatele uneia dintre tribune.

Ei au construit, noi am risipit

Până și forțele de ordine impresionează, cu tineri bine clădiți și îmbrăcați ca pușcașii marini din trupele americane, instruiți să intervină la cel mai mic gest de nesăbuință. Sâmbătă seară am primit mai multe lecții: în plan sportiv (101-69 pentru Sepsi), educațional, investițional. Dacă la Sf. Gheorghe se dă ora exactă în baschetul feminin românesc, e și vina noastră, pentru că le-am permis unor golani să se șteargă pe picioare cu echipele urbei și să prăpădească zeci de milioane de euro din bani publici pe aroganțe, fără să le cerem socoteală!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here