Iubesc Chindia, dar nu pot închide ochii! Fanii, jurnaliștii, sponsorii și asociații merită mai mult respect

1801

Înaintea celui de-al treilea meci consecutiv în care ignoră total ziariștii, refuzând să organizeze conferințe de presă, o situație inadmisibilă la nivelul unui club de Liga 1, Chindia Târgoviște publică lista jurnaliștilor acreditați pentru jocul de duminică, de la Ploiești, cu FC Hermannstadt (vezi aici). Care jurnaliști? E unul singur, mare și lat, de la un site din Câmpina, întrucât jurnaliștii dâmbovițeni tratează meciurile echipei târgoviștene, cu același dezinteres pe care îl primesc din partea clubului condus de Marcel Ghergu și Ciprian Iugulescu. Ca să fiu și mai clar, ziariștii locali evită să se acrediteze la meciurile Chindiei, chiar dacă unii dintre ei mai ajung, din când în când, pe stadionul „Ilie Oană”.

Bătaie de joc la adresa jurnaliștilor dâmbovițeni!

Ca ruptura să se adâncească și mai tare, clubul are grijă să reamintească faptul că „la zona mixtă și la conferința de presă de după meci au acces exclusiv jurnaliștii acreditați și reprezentanții deținătorilor de drepturi audio și tv”. Să mă fac și aici înțeles. „Presarii” care fac totuși un efort să meargă la Ploiești, pentru a prezenta informații de la fața locului, e bine să știe că sunt interziși la conferința de presă! Practic, nu se obosește nimeni din club, unul susținut în mare parte din bani publici, să adopte o poziție demnă de o reprezentantă a Ligii 1, în raport cu mass-media. Nu-i pasă nimănui, așa cum ar fi normal, că oamenii care transmit mesajul către suporteri, către opinia publică, evită să se acrediteze la meciurile echipei. Chindia nu va avea niciodată liniște cu asemenea atitudini sfidătoare la adresa jurnaliștilor locali. Care, așa cum sunt ei, au fost lângă echipă încă din Liga a 3-a. De ce nu mai sunt tocmai la Liga 1? Pentru că unora li s-a urcat puterea la cap și li s-au umplut conturile cu bani, mulți bani. Din păcate, nici măcar în preajma sfintelor sărbători nu reușesc să devină mai umani.

N-ai carte, dar ai parte!

Sub euforia promovării în Liga 1, chiar dacă am tras subtil anumite semnale, s-a mers mai departe cum s-a găsit, cu rude și prieteni de pahar. Cu tot respectul pentru fanii și chiar asociații Chindiei, însă nu toți au cunoștințe despre cum ar trebui să funcționeze un club de nivelul primei divizii. Nu e nicio rușine, oamenii sunt cinstiți cu echipa, îi sunt alături trup și suflet, raportându-se strict la rezultate. Nu e suficient pentru a rezista și a continua profesionist în eșalonul de elită al fotbalului românesc. E bine să-ți arunci un ochi, să vezi cum stau lucrurile și pe la alte cluburi, ce salarii sau bonusuri sunt pe acolo, cum interacționează cu presa, cu fanii,  cu sponsorii, după care realizezi că la nivel de organizare stăm rău de tot. Pentru mine nu e nicio surpriză, de vreme ce oamenii care ocupă poziții cheie în club, nu prea au trecut pe la școală sau nu pe la cea care trebuie. Unii nu au studii superioare, iar alții nu le dețin pe cele de specialitate. Păi, cum să faci pe moralistul cu jurnaliștii care sunt licențiați, au poziții de conducere în trusturi, ani de presă în spate și sunt membri ai asociațiilor profesionale de creație publicistică, jurnalistică, din România? Tu, care ai ajuns să ocupi funcții de o asemenea importanță, la un club așa de mare, fără să ai patalama și cu uriașe probleme de imagine? Atunci înțelegi de ce unii au rămas datori jucătorilor cu primele de promovare, moment consumat în urmă cu o jumătate de an, chit că au intrat în contul clubului contribuțiile asociaților, încă 20 de miliarde le vechi din rectificări bugetare, aproape 30 de miliarde din drepturile de televizare, dar și bani de la sponsori, vânzări de bilete etc. Pentru că doar atâta pot din punct de vedere managerial!

Îi salvează Moldovan ori se îneacă toți?

Dacă jurnaliștii dâmbovițeni au reacționat, dacă fanii au reacționat, dovadă că nici măcar de transportul gratuit oferit de club nu mai sunt interesați, mă surprinde că nu o fac și cei care vin de la un alt nivel, spre exemplu oamenii din staff-ul tehnic. Știți câți spectatori au fost prezenți la ultimul meci, cel cu Poli Iași? Sunt drăguț și spun 400. Bun, vremea e rece, mai contează și cu cine joci, însă microbiștii nu sunt proști. Oricât de tare iubesc Chindia, nu pot fi păcăliți, dacă fotbalul prestat nu are calitate. Toți cei din club se agață de Viorel Moldovan, e colacul lor de salvare, însă „Comisarul” s-a schimbat și el față de cel din Liga a 2-a. La scurte intervale de timp, se propune la alte cluburi ori la echipa națională, schimbă titularii ca pe șosete și aleargă pe teren să-și certe jucătorii. Spre deosebire de ceilalți din club, Vio vorbește în citate, în parabole, e un bun orator, chiar dacă uneori mai scapă caii. El stă cel mai bine la Chindia, dacă va fi demis înainte de termen, se alege cu 100.000 de euro. Într-un viitor articol, o să mai abordez un subiect delicat, cel al sponsorilor care au dispărut de lângă echipă. Până atunci, haideți să ținem pumnii Chindiei duminică, pe stadion sau în fața televizorului, pentru că e mare nevoie de un rezultat bun cu Hermannstadt! Meciul are o miză extraordinară, putând duce echipa pe locul 10, dar și pe 13, direct retrogradabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here