De ce a reacționat Prefectura Dâmbovița! „Anumiți primari și viceprimari au ignorat Ordonanța de Urgență nr. 1 din 2020”

2248

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița a identificat 35 de acte administrative emise de 16 autorități locale (Băleni, Brănești, Brezoaele, Buciumeni, Bucșani, Cobia, Comișani, Cândești, Dragomirești, Lucieni, Nucet, Răzvad, Sălcioara, Tătărani, Voinești, Văleni-Dâmbovița) „care încălcau prevederile legale în materie de acordare a indemnizațiilor cuvenite demnitarilor (primari / viceprimari) sau a drepturilor salariale ale funcționarilor”. Acte apreciate ca ilegale, astfel că s-au formulat acțiuni în contencios administrativ, pentru anularea acestora. Sport Impact a consultat un specialist, care a dezvoltat subiectul, oferind informații extrem de interesante.

* „La începutul anului a fost în vigoare Legea Salarizării Unitare, care spunea că salariul primarului și al viceprimarului se calculează după o formulă destul de simplă, în sensul că trebuie înmulțit salariul minim pe economie cu un anumit procent stabilit de către legiuitor. Ulterior, Guvernul a revenit cu Ordonanța de Urgență nr. 1 din 2020, prin care a plafonat salariile primarilor și viceprimarilor la nivelul lunii decembrie. Anumiți secretari din administrația locală au dat dispoziții de salarizare potrivit Legii Salarizării Unitare și au înmulțit coeficientul cu noul salariu minim pe economie. După ce a apărut Ordonanța de Urgență nr. 1, cei mai mulți dintre ei au revenit asupra dispoziției de salarizare, diminuând salariile primarilor și viceprimarilor, însă alții nu au vrut să facă acest lucru, asumându-și riscurile de rigoare. E vorba despre câteva sute de lei în plus la salariu”

* „Prefectura Dâmbovița are atribuții legale în sensul ăsta și, e normal, ca după un control de legalitate să atace în instanța de contencios administrativ dispozițiile apreciate ca fiind nelegale. Aici sunt mai multe lucruri care țin de anumite principii juridice. Există o hotărâre a Curții Constituționale, care spune că un drept salarial odată câștigat nu poate fi diminuat prin acte administrative sau juridice ulterioare. Pe acest principiu, cei care nu au vrut să revină asupra salarizării inițiale se pot duce în instanța de judecată”

* „Anumiți primari sau viceprimari și-au asumat decizia de a ignora Ordonanța de Urgență nr. 1 din 2020, însă dacă vine în control Curtea de Conturi și constată aici un prejudiciu, calculează și majorările de întârziere, nu numai suma primită în plus. Așa că riscul este să dai înapoi mult mai mulți bani decât efectiv ai luat tu. Fiecare doarme așa cum își așterne”

* „Primarii sau viceprimarii au luat la cunoștință de Ordonanța de Urgență nr. 1 din 2020, prin secretarii generali ai Consiliului Local. Am înțeles că anumiți primari și viceprimari și-ar fi mărit doar pentru ei salariile, nu și pentru ceilalți salariați, să nu-i expună. Alții au fost puțin egoiști și nu au mărit salariile celorlalți, gândind că nu existe resurse financiare pentru toți. Acum plătesc un tribut al expunerii, întrucât comunicatul Prefecturii Dâmbovița a fost preluat de presă, iar deficitul de imagine se decontează undeva”

Sursa foto: incomod-media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here