SECTA! Rețeaua arbitrilor deghizați

1672

SECTA. Începuturi

Fotbalul la nivel județean a cunoscut o degradare constantă după anul 2000, iar președintele de atunci al AJF Dâmbovița, Emil Tudor, nu a fost preocupat să oprească această prăbușire. Nerespectarea regulilor și a competiției a încurajat apariția unor grupuri de interese, care au speculat perfect vidul de putere și de autoritate din vârful asociației. O anarhie instituțională și managerială de care au profitat mulți în acele vremuri, un moment propice pentru apariția găștilor, inclusiv în rândul arbitrilor. Așa s-a născut SECTA. După meciuri, „fluierașii” se adunau într-o cârciumă pe Bulevardul Castanilor, unde împărtășeau impresii. S-au legat prietenii, s-au testat colegi, s-a pregătit terenul. În scurt timp s-a pus bazele unui grup de „șmecheri”, din care, evident, a răsărit și un lider. Să-i spunem „El Comandate”.

SECTA. Anii de glorie locală

Băieți tineri și cu joburi bune, mulți dintre ei angajați la stat, profesori, jandarmi, consilieri, s-au organizat rapid și s-au dezvoltat ca influență. Fiecare avea o listă cu echipe prietene, iar multe meciuri erau sub controlul lor. „Liderul Sectei și apropiații lui mergeau în teritoriu, la echipe. Erau cazuri în care discutau inclusiv cu primari, unii dintre ei și astăzi în funcție. Negociau obiective. Ți se spunea clar. Vrei să promovezi, dai la fiecare meci un bonus arbitrilor indicați de noi. Sincer, chiar promovau, pentru că echipele prietene aveau asigurate multe puncte din arbitraje. De Sărbători, SECTA mergea inclusiv cu colindul. Dacă darurile nu erau pe placul băieților, cereau altele. Tupeul lor era așa de mare, încât amenințau public, sunt dovezi în acest sens. Nu se mai fereau, se știa în fotbalul dâmbovițean cine e SECTA, cine sunt liderii. Caracatița și-a extins influența și la nivelul comisiilor, conducând din umbră fotbalul dâmbovițean. Băieții se credeau zei, Dumnezei”, povestește un apropiat al SECTEI, care a simțit trădarea „fraților” în mai multe momente.

SECTA. Marile afaceri

Fotbalul dâmbovițean devenise o afacere prea mică pentru SECTĂ, care și-a extins activitatea în țările calde, gen Turcia sau Cipru. Traseul s-a prelungit ulterior până în Singapore, considerat capitala mondială a mafiei pariurilor. Aici nu se mai arbitra pe mărunțiș, banii curgeau ca pe maneliști. Periodic, băieții din SECTĂ urcau în avion și dădeau o fugă în Antalya sau Nicosia, unde oficiau meciuri cu modificări nefirești ale cotelor, considerate suspecte a fi trucate. Însă mai era nevoie de arbitri, inclusiv de „fazani”, care să facă linie și figurație. Atrași cu cazare și masă, dar și cu baremuri decente, unii și-au mințit familiile că merg la Costinești și aterizau în Antalya.

SECTA. Greșeala fatală

Ca în orice organizație care se dezvoltă exagerat, cei din liniile inferioare au început să-și conteste liderul și să acționeze necontrolat. Considerându-se la rândul lor lideri, „locotenenții” inițiali și-au tras la rându-le „săgeți”, iar cercul s-a deschis prea mult. Ajunși în poziții cheie, unii și-au pierdut luciditatea, de vremea ce au făcut greșeala fatală de a arbitra echipe românești, în condițiile în care televiziunile centrale transmiteau imagini în țară. Chiar dacă unii și-au lăsat barbă ori s-au ras pe cap, cei de acasă i-au recunoscut la tv, când repetau penalty după penalty, pentru că trebuia să se marcheze. Au dat și peste Astra, cu jucători grei pe atunci, ca Săpunaru și Daniel Niculae, care s-au prins ușor de șmecherie și au refuzat să înscrie. Au dat și peste guralivul de Șumudică, antrenorul giurgiuvenilor, foarte vocal pe subiect în fața camerelor. Așa a izbucnit un scandal de proporții, poate cel mai mare din istoria arbitrajului românesc, cu sancțiuni uriașe dictate la nivelul Federației Române de Fotbal.

SECTA. Prăbușirea

Gazeta Sporturilor a demarat în februarie 2017 o investigație cu un impact de proporții, prin care demasca rețeaua de arbitri dâmbovițeni deghizați în bulgari sau turci, „care au manipulat în Turcia și Cipru meciuri suspecte de aranjamente pentru pariuri”. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județeană Dâmbovița a deschis un dosar penal pentru săvârșirea faptei de înșelăciune. „Unora li s-a întocmit dosar penal, alții au abandonat activitatea ca să închidă cazul” (GSP). Iar alții au dat în primire. „Îi știm. Știm fiecare cuvânt pe care l-au scris. Au trădat ca să scape și vor mai trăda”, vorbește un fost membru al Sectei. Anii au trecut, unii s-au reactivat parțial, alții au dispărut din fenomen, însă au prosperat financiar: proprietăți noi, limuzine, business-uri sub acoperire etc. Greii grupării, cei care au asigurat prosperitatea, au făcut inteligent pasul înapoi și au dispărut din peisajul fotbalistic local. Alții nu au înțeles cât de aproape a trecut torpila pe la ureche și nici nu au acceptat statutul de jucători mici în lumea fotbalului. „Oricine va conduce fenomenul la nivel local și nu le va face parte acestor băieți, nu va avea liniște. Au făcut bani, și-au construit relații, vor ataca. Vor să preia controlul asupra fotbalului dâmbovițean, s-au învățat la butoane, trebuie să finanțeze și să reactiveze rețeaua. Lăcomia lor ne-a afectat pe toți”, închide episodul sursa noastră. Va urma… cu nume și prenume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here