Observatorii fantomă bântuie prin fotbalul dâmbovițean! Nu-i recunoaște nimeni, dar îi plătesc toți

1795

Probabil este unic în fotbalul românesc și mondial, ca observatorii să fie acceptați și delegați la meciuri fără testare. Testare obligatorie înaintea turului, dar și al returului de campionat, așa cum se procedează și în cazul arbitrilor. În corpul județean de observatori pătrunde doar cine vrea președintele AJF Dâmbovița, Tudor Emil, de obicei obligații sau foști colegi. Pur și simplu sunt trimiși la meciuri, fără nicio evaluare sau instruire, mulți fără cunoștințe elementare de regulament, puși să noteze inclusiv prestația arbitrilor, unii dintre ei divizionari. Scârbiți, ultimii se retrag din decorul jalnic al fotbalului județean, luat în stăpânire de cei din lotul „deghizaților”.

Observatorii se deplasează la meciuri cu arbitrii

Anumiți observatori nu completeaza nici măcar un raport de meci, prea mare efortul, sunt interesați doar de barem. Unii au așa de mari probleme cu gramatica limbii române, încât ar rămâne repetenți și la clasele primare. Mai sunt observatori care ajung la meciuri sub influența băuturile alcoolice ori se îmbată pe stadioane, spre amuzamentul sau indignarea celor care-i plătesc. Să nu mai spunem că cei mai mulți se deplasează la jocuri cu arbitrii, care nu le solicită bani pentru transport, evident, să nu fie taxați la punctaj. Sunt și cazuri în care arbitrii sunt obligați să-i „cinstească” după meciuri pe surpervizori și să facă pe taximetriștii. Aproape toți sunt plătiți fără acoperire, de vreme ce nu dețin PFA sau o altă formă de personalitate juridică.

Ultima testare a observatorilor, în septembrie 2016

Mulți dintre observatori dezvoltă prietenii sau antipatii printre echipe, de vreme ce își permit să le vândă tot felul de informații ori să le taxeze. „Doar peste cadavrul meu bate Perșinari pe Cornești”, este un exemplu banal, luat la întâmplare. În plus, sunt observatori din cadrul echipelor care activează la județ, gen Dode Bălășoiu, antrenor la Voința Perșinari, în Liga a 4-a, pentru ca apoi să-i supervizeze la Ligile a5-a și a 6-a pe arbitrii care l-au „fluierat”. Sunt etape în care un observator primește și câte două–trei meciuri. Ultima testare la nivel de AJF Dâmbovița a avut loc în septembrie 2016, însă un simulacru, la fel ca alegerile pentru votarea membrilor în Comitetul Executiv.

„Dosarul Deghizaților” a rămas în pronunțare

Tudor Emil a promis multe în campania electorală, însă nu a schimbat decât președintele Comisiei Județene de Arbitri, după ce Ioan Negoescu a plecat din țară. L-a propus pe Septimiu Burtescu, votat de Comitetul Executiv. După foarte multe termene la Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal, „Dosarul Deghizaților” a rămas în pronunțare, astfel că așteptăm o soluție de la o zi la alta. Iar dacă ea nu-i va avantaja pe cei implicați, printre ei Cristian Catană și Septimiu Burtescu (secretarul AJF, respectiv președintele CJA Dâmbovița), lucrurile se vor complica și mai mult în fotbalul dâmbovițean.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here