Naranjo. Așa e cunoscut în presa spaniolă noul antrenor al echipei de volei CSM Târgoviște. Ziarele din Germania au mers pe varianta Hernandez. Însă prietenii îi spun Guillermo. Naranjo a ținut să vină la Târgoviște înainte de debutul pregătirilor, să-l cunoască pe președintele Ciprian Prisăcaru, să vadă sala de joc, orașul, stabilind o întâlnire și cu primarul Cristian Stan. Și-a plătit totul. Iar prima întrebare a ținut de finanțare, cine susține echipa? „Dacă finanțarea este asigurată din bugetul public, atunci toți locuitorii din Târgoviște sunt șefii mei. Toți trebuie respectați și apreciați. Dacă spectatorii vor dori, le voi sta la dispoziție după meciuri, să le răspund la întrebări”, vorbește cu pasiune spaniolul. „În Germania am jucat 7 finale și am cucerit 3 trofee cu MTV Stuttgart, însă în România sunt un necunoscut. Venirea la Târgoviște, în campionatul românesc, o văd însă ca pe un pas înainte în carieră. Aici a fost Terzic, un antrenor cu greutate, care apoi s-a dus la Volero Zurich. Nesic a plecat prima dată de la Târgoviște în Turcia, la Bursa, un alt club important în volei. CSM are o cultură bună în ce privește antrenorii, iar faptul că s-a orientat către mine, mă onorează și înseamnă mult. Cunosc și situația delicată prin care trece clubul la nivelul echipei de baschet, dar și despre anumite atacuri de presă, însă nu mă sperie aceste lucruri”
„Am plecat de la Stuttgart, am vrut o nouă provocare”
Naranjo are trofee câștigate ca jucător în Spania, cu CV Arona, unde era extremă de mână dreaptă, chiar dacă este stângaci. Mentorul său este Jan de Brandt, antrenorul belgian al lui Fenerbahce, alături de care a lucrat la Tenerife Marichal, fostă campioană a Europei. Spaniolul a antrenat și echipe naționale, dar la volei pe plajă, Spania U18 și U19, Germania senioare, cu ultima câștigând argintul mondial. Câteva luni a antrenat și prin State, la Santa Monica, însă punctele grele din CV le-a reușit în Germania, cu Stuttgart, de trei ori vicecampioana Bundesligii. „Mai aveam un an de contract acolo, însă după patru sezoane, am vrut o nouă provocare. Primele trei luni am activat ca antrenor secund, apoi am trecut principal. Agentul mi-a oferit o soluție să antrenez în Polonia, am avut o foarte bună opțiune și în Turcia, dar în același timp am început să vorbesc și cu Târgoviște. Am avut o bună comunicare de la început cu președintele Ciprian (Prisăcaru). Am avut o presimțire bună și am ales să vină în România”.
„În Germania câștigam mai mult cu 2.000 de euro pe an”
Discuția cu Naranjo a durat mai bine de o oră. Am făcut o selecție a celor declarate, pe care o vom transmite pe pasaje. „Familia nu are treabă cu sportul și nu a înțeles alegerea de a veni în România. Nu toți românii din Spania sunt la fel ca cei pe care i-am cunoscut la Târgoviște, super ok. Oferta de aici este mai mică decât la Stuttgart, unde câștigam mai mult cu 2.000 de euro pe an. Sunt un antrenor foarte pasional. Sunt încântat de Târgoviște. Îmi place arhitectura orașului, cu case mici, nu sunt clădiri foarte înalte. Din Turnul Chindiei am văzut absolut tot orașul. Îmi plac mult monumentele de aici și am rămas impresionat de Turn și de Muzeul de Artă, de istoria și de importanța acestui oraș în anii 1400, când a stat în calea invaziei turcești. Am fost de două ori și la sala unde vom juca, viitoarea mea casă. Este veche, dar are ceva primitor al ei. De-a lungul carierei am fost în aproximativ 200 de săli, dar când intri în cea de la Târgoviște îți dă un feeling bun, pozitiv. După ce am aprins și luminile, deja simțeam că vreau să fac antrenament”.
„La Târgoviște există o cultură cu antrenori și jucători buni”
„Din voleiul românesc cunosc trei echipe, pentru că ele au o prezență internațională, Alba Blaj, CSM București și Târgoviște. Știu că au fost aici antrenori foarte buni, ca Zoran Terzic, vicecampion olimpic cu Serbia, sau Dragan Nesic, care a fost antrenorul echipelor naționale ale Bulgariei și Muntenegrului. La Târgoviște există o cultură cu antrenori și jucători buni. Nivelul campionatului din România este unul foarte bun, cam același cu cel din Germania. Cred că primele trei echipe sunt la fel ca valoare, însă diferența dintre campionate o dau formațiile mici. Nu cunosc foarte bine potențialul celorlalte echipe din România, însă în Germania nu este o diferență mare între podium și mai jos, iar competiția este oarecum echilibrată”.
„Luăm în calcul și varianta câștigării campionatului, dar CSM București e favorită”
„Cunosc totul despre jucătoarele de la Târgoviște, pentru că am făcut lotul împreună. Am semnat cu sportive pe care le știu foarte bine, precum Lenka Durr, Veronika Hroncekova și Lousiane Souza, pentru că ele au jucat în Germania. Am vorbit despre Adina Roșca, în timp ce fetele celelalte erau deja aici. O cunosc bine pe Maila Collar, pentru că e din Gran Canaria, dar ca centru de la echipa națională a Spaniei. Am văzut foarte multe jocuri cu CSM Târgoviște din sezonul trecut și am rămas foarte surprins ce poate să facă pe postul de aici, opposite. Din campionatul viitor, Maila va continua tot pe același post. Trebuie să găsim al doilea ridicător. Mai era nevoie de un centru, dar am acoperit postul, după ce am semnat cu poloneza Sylwia Wojcieska. Totul este posibil, iar noi luăm în calcul și varianta câștigării campionatului. În opinia mea, CSM București este favorita campionatului. Vom încerca să convingem spectatorii că și voleiul este un sport frumos, de care se pot bucura, alături de baschet”.