Decizia președintelui Gabriel Boriga de a merge pe mâna antrenorului care a acoperit pregătirea de iarnă și a construit lotul pentru partea a doua a sezonului este una justă. Diego Longo trebuie lăsat să arate ce poate. Numai că, atenție mare, lui Boriga nu-i place să lucreze cu antrenori neperformanți! Cel puțin așa proceda la sporturile de sală. Mai ales că și-a setat obiective de top, pe termen foarte scurt. Un pariu tare riscant, o misiune aproape imposibilă. Chiar dacă este extrem de implicat la echipă, italianul trădează multă instabilitate. În decizii, în declarații, în atitudine. Și deschide prea multe conflicte.
Finalizarea și tranziția, în suferință!
Analiza noastră este bazată pe o serie de constatări. Sunt multe aspecte pe care nu le-am înțeles, sesizate inclusiv de suporteri. Poate că antrenorul are și răspunsuri argumentate, însă discursul lui nu prea a convins. Să punctăm câteva. Am semnalat încă din jocurile de pregătire, multe cu adversari de Liga a 3-a, că echipa ajunge foarte greu la finalizare. Degeaba deține o oarecare posesie, dacă nu poate să producă ocazii. Este cea mai mare problemă, pe care Diego nu a rezolvat-o până la meciul cu Metaloglobus. Un alt punct slab, tranziția, o altă etapă a jocului pe care Chindia a tratat-o cu superficialitate în amicale. Putea să producă un deranj și mai mare la prima partidă oficială a anului, însă nici adversarul nu a rupt norii. Sunt aspectele tactice majore, care trag echipa în jos în acest moment.
Multă instabilitate tactică!
Longo nu a lăsat niciun moment impresia că a stabilit o formulă de bază. În amicale a amețit jucătorii pe posturi, la fel cum a procedat și în duelul cu Metaloglobus. Matiș numai calități de recuperator nu are, dovadă mulțimea de preluări greșite. În schimb, Fedele, un jucător obișnuit cu spațiile din fața apărării și cu autosmatismele postului, este folosit mult prea avansat, de multe ori prins cu spatele la poarta adversă. Bogaciuc, sărmanul, nu știm unde ar putea să joace bine, însă, inter, ați văzut ce a ieșit. Unde au fost Cojocaru sau Ursu, prezentați ca soluții mult competitive, în comparație cu Golofca sau Șerban? Unde a fost Zivkovic, în jurul căruia se visa jocul ofensiv al echipei? Cât despre Robert Moldoveanu, a dovedit în multe meciuri că e mai eficient pe flancuri, unde are spații și libertate de mișcare, decât vârf de careu. La ultimul joc, lui Diego Longo nu i-a ieșit nici cu titularii, nici cu schimbările. Nu prea i-a ieșit nimic. Dacă Nicolae Proca sau Valentin Stănescu, antrenori cu care s-a promovat în prima ligă la Târgoviște, ar vedea ce se joacă acum pe stadionul „Eugen Popescu”, s-ar răsuci în mormânt.
Underi împrumutați de la Liga a 3-a!
Transferul lui Șanta a fost anunțat miercuri, iar sâmbătă a intrat titular. Cu tot respectul pentru acest puști, dar vine de la locul 7 din 10 echipe, câte sunt în Seria C10, Minerul Ocna Dej. Apoi, celălalt Under folosit titular, Anișorac. Ca mijlocaș stânga, rețineți! Câte minute a primit în amicale? Și câte pe acest post? De ce nu l-a jucat Under pe Iorga, atât de lăudat de Diego în această iarnă? Poate că are calități, dar la Farul nu a convins, astfel că a tot tranzitat în ultimii ani pe ruta Brașov – Constanța 2. Sună haios, dar a venit sub formă de împrumut, până în vară, de la Kids Tâmpa Brașov, locul 5 în Seria C5. Dacă tot suntem la Underi, ne-am fi așteptat la Boțogan titular, așa cum a fost folosit prin jocurile de verificare. Un fotbalist pentru împrumutul căruia s-au plătit bani frumoși la Petrolul Ploiești. Cu Metaloglobus a fost introdus în debutul reprizei secunde și scos după 21 de minute. O schimbare tactică, în opinia antrenorului, dar fără niciun efect în joc sau pe tabelă.
Nu citește jocul, jucătorii?
Diego Longo vorbește mult, însă demonstrează puțin. Discursul sentimental, entuziast sau arogant nu are nicio valoare în fața acțiunilor de pe teren. Acolo trebuie să „vorbească” antrenorul, acolo trebuie să se vadă mâna lui. Poate că nu-i plac fotbaliștii cu personalitate, însă dacă aduc un plus în joc, nu poți să-i ignori, fără să pui în loc ceva de calitate. Railean, Prejmerean, Golofca, Șerban sau Gîț nu erau de cedat gratis. Cine a venit în locul lor? Iorga, Șanta, Contra sau Memolla, ultimul pe un salariu care l-ar face invidios chiar și pe Golofca. Un internațional albanez adus cu surle și trâmbițe, pe bani mulți. Pentru ce, dacă mai degrabă ai încredere în Iustin Cristea, un copil de 17 ani din academie? Înseamnă că e peste Memolla. Să sperăm că doar debutul a fost ratat de Chindia, iar de aici înainte vor fi victorii pe linie până în play-off. Hai, Diego! Ia-ne banii!