Crucea de pe Caraiman a fost resfințită! Monumentul a intrat în colecția Guinness World Records

3259

Construcția „Crucii comemorative a eroilor români din Primul Război Mondial”, cunoscută ca și Crucea de pe Caraiman, a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire. La vremea respectivă, mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuţie importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice şi materialele de construcţie au fost transportate cu funicularul Schiel până la Stația, iar de acolo  de carele cu boi ale oamenilor din zonă (în principal, Sinaia, Bușteni sau Poiana Țapului, dar se cunosc și nume ale unor oameni din Pietroșița care au lucrat în zonă).

Crucea are o înălțime de 39,3 metri

Crucea de pe Caraiman are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul de piatră) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.  Ca urmare a demersurilor pe care Alexandru Dan Bartoc le-a făcut în anul 2013, acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Practic, ea nu este amplasată pe un vârf, ci în Șaua Caraiman, la altitudinea de 2291 m și este vizibilă de pe toată valea Prahovei (normal, zona montană) și din multe puncte ale masivului Bucegi. Monumentul a fost reabilitat de Ministerul Apărării Naționale cu fonduri europene în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut de la Municipalitatea Bușteni la acest minister. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în ultimele trei veri. Vopseaua veche a fost curățată, iar structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol. La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.

Slujbă oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon

Luni, 30 noiembrie 2020, ora 12.00, în cadrul unui ceremonial militar și religios, a avut loc resfințirea acesteia. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit, însoțit de Părintele Vicar Arhiepiscopal. La ceremonial a participat domnul Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, alături de generali, ofițeri și militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care au purtat steagurile de identificare ale acestora. De asemenea, o mică formație a Asociației “Tradiție militară”. Din partea autorităților locale, Primarul orașului Bușteni, consilieri locali, membri ai formațiilor Salvamont, Jandarmeria montană. În condițiile unei vremi schimbătoare (deh, suntem la munte!), un numeros public a urmărit cu atenție ceremonialul, apoi a vizitat muzeele amenajate în camerele din interiorul soclului. Printre ei, un membru al Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Cultului Eroilor “Regina Maria”, care a dus steagurile Cultului Eroilor și al Municipiului Târgoviște la acest eveniment național.

La mulți ani, România!

 

Ing. Nicolae POSTA

Membru Cultul Eroilor Dâmbovița

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here