COVID-19 s-a infiltrat și la Produlești! O poveste reală despre oameni, instituții și responsabilități

1454

O localitate de câmpie, ce numără sub 3.500 de locuitori, Produlești are avantajul apropierii de Titu, de Găești, dar nici Târgoviștea nu este prea departe, la fix 30 de kilometri. Pentru un trai mai bun, oamenii de aici au migrat chiar spre București, cum este și cazul ultimului dâmbovițean depistat cu coronavirus. O asistentă de 37 de ani, angajată a Spitalului Matei Balș din Capitală, unde se și tratează. Familia este la Produlești, soțul și doi copii, izolați la domiciliu. Nu au solicitat ajutorul autorităților, comunicând cu o rudă, care le aduce zilnic mâncare și ce mai au nevoie.  

„Am insistat ca DSP să testeze cel puțin membrii familiei”

Primarul George Georgescu a prezentat pe contul de Facebook fotografii cu activități de dezinfectare realizate la locuința asistentei, dar și cu echipa operativă, constituită ca o celulă locală de criză. „Am izolat familia, care e asimptomatică. Am izolat și alte familii cu care doamna a avut contact. Am insistat ca DSP să testeze cel puțin membrii familiei, dar doamna doctor care a fost prezentă a spus că nu este cazul. Încercăm să-i liniștim pe oameni și să-i ținem cât mai mult în casă. Au rărit inclusiv ieșirile la magazine”, ne-a vorbit primarul de la Produlești.

„Nu poți să testezi membrii familiei, dacă sunt asimptomatici”

Sport Impact a consultat un specialist, care a explicat motivele din spatele deciziei reprezentanților Direcției de Sănătate Publică. „Conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică, nu poți să testezi membrii familiei, dacă sunt asimptomatici. Și nu stabilește DSP testarea. Dacă există simptome de coronavirus și intervine o stare generală alterală, membrii familiei trebuie să meargă la spital, iar infecționistul stabilește atunci dacă se face testarea. Iar testarea nu se face acasă. Cu siguranță, DSP a făcut anchetă acolo, iar membrii familiei rămân în observație și sunt monitorizați de medicul de familie. Metodologia spune să stea izolați 14 zile, iar a 15-a zi au voie să iasă, dacă nu au dezvoltat simptome. Riscuri apar dacă se îmbolnăvesc oameni, nu anunță, nu respectă izolarea și împrăștie virusul peste tot. Nu ai posibilitatea să testezi aleator”.

Focarul de la Corbii Mari va fi închis în weeend

Până acum, DSP Dâmbovița (director Sorin Stoica) s-a mișcat responsabil, după cum a transmis medicul șef al Secției Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, dr. Alexandra Șoldănescu. Cel mai important test a fost dat la Corbii Mari, unde nu a mai apărut niciun caz nou de coronavirus, iar în weekend va fi închis focarul. Vorbim despre o localitate rurală cu multe neajunsuri, unde stoparea transmiterii comunitare a reușit. Corbii Mari reprezintă însă un caz cu totul special, pe care îl vom aborda într-un viitor articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here