„Teama o simt și eu, dar suntem pregătiți”! Mesajul medicului-șef de la Infecțioase Târgoviște, unde sunt tratați dâmbovițenii cu coronavirus

6156

Secția Boli Infecțioase sau Spitalul Dealu Mare, cum știu oamenii, a devenit fortăreața în care sunt tratați dâmbovițenii suspecți sau confirmați cu COVID-19. Sunt 25 de pozitivi, dintre care 20 provin din comuna Corbii Mari, cu două vindecări. Este locul unde nu și-ar dori să lucreze nimeni în aceste momente, locul unde cadrele medicale arată precum cosmonauții. Cu toate acestea, nu a dezertat nimeni, singurele demisii apărând la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, în cadrul Secției Pneumologie. Practic, vorbim despre o demisie (B) și o încetare a unui contract de colaborare, cu un cadru pensionar (D). Sunt medici în vârstă, trecuți de 60 de ani, care au fost înlocuiți cu alții mai tineri, de la Spitalul Orășenesc Găești. Medicul Alexandra Șoldănescu este șeful Secției Boli Infecțioase, persoana cea mai îndreptățită să vorbească despre situația din spitalul unde sunt carantinați dâmbovițenii cu coronavirus.

„A fost suplimentat numărul de asistente”

Doamna doctor, sunt lipsuri legate de echipamente, dezinfectanți și medicație în cadrul secției?

– Nu. Echipamentele ne sunt suficiente și ne-au fost suficiente de la început. La noi niciodată nu a fost problemă de echipamente, dezinfectanți sau de medicamente. Au fost și donații, nu avem lipsuri. Chiar nu avem.

Chiar dacă se află în linia întâi, la Boli Infecțioase nu am auzit de demisii în rândul cadrelor medicale.

– Nu sunt demisii. Dimpotrivă, a fost suplimentat numărul de asistente cu șase, plus că ne ajută atât personalul de la Boli Infecțioase adulți, cât și de la copii. Știți că secția de la copii s-a mutat la Spitalul Județean.

Au fost cazuri noi de îmbolnăvire în ultimele zile?

– Ultimele cazuri care s-au confirmat au fost luni, la ambulanțierul din Ilfov și la un tânăr din Bucșani.

S-a vorbit despre un focar de infecție la Corbii Mari, s-au extins cazurile acolo?

– Nu s-au extins, ba mai mult, s-au și vindecat două cazuri din acea localitate. Simptomatologia nu este alarmantă, iar dacă situația devenea gravă, ar fi trebuit să-i transferăm pe pacienți pe terapie intensivă, ceea ce nu a fost cazul.

„Tot timpul mai este a doua pereche de ochi în spate”

Există un sentiment de teamă în rândul cadrelor medicale?

– Teama o simțim cu toți, inclusiv eu, dar nu este o teamă exagerată. Știm ce avem de făcut, suntem pregătiți, știm că echipamentul ne ajută, știm pașii pe care trebuie să-i urmăm. Tot timpul, când facem ceva, mai este a doua pereche de ochi în spate, care să ne supravegheze, mai ales la dezbrăcarea echipamentului.

Ați avut probleme cu pacienții, de vreun fel?

– Nu. Pacienții sunt foarte ok, înțeleg situația, nu au pus niciun fel de probleme. Situația e sub control la noi în secție. Pe lângă cadrele medicale de la spital, s-a implicat foarte mult și DSP (Direcția de Sănătate Publică), care își face bine treaba, dar și celalalte organe implicate să stopeze răspândirea. Am înțeles, în schimb, că nu s-a atins vârful, care ar veni cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Continuă să se întoarcă mulți români din țările din zona roșie, însă eu sper să nu avem de-a face cu un număr foarte mare de cazuri pozitive, într-o perioadă foarte scurtă. Vor urma și perioade mai grele, dar cred că finalul va fi unul fericit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here