Povestea unei super sportive: Denisa Predică practică cu succes atletism și skeleton

536

Județul Dâmbovița a oferit mereu sportivi valoroși, care au obținut rezultate importante pe diverse ramuri, reprezentându-ne cu succes pe harta sportului național și internațional. Dacă majoritatea sportivilor se focusează pe o singură disciplină, Denisa Predică reprezintă un exemplu de urmat, reușind să obțină rezultate importante atât la atletism, cât și la skeleton. Dacă la atletism au mai fost sportivi dâmbovițeni care au înregistrat rezultate importante, Denisa se remarcă la skeleton, acolo unde a obținut mai multe medalii, atât la nivel de juniori, cât și la seniori.

Atletismul, prima iubire a Denisei

Atletismul a fost primul sport practicat de Denisa, iar după trecerea la liceul din Câmpulung Muscel, aceasta și-a îndreptat atenția și către skeleton. „Denisa a luat contact cu viața sportivă, în prima fază, prin intermediul atletismului. Când era elevă în clasa a 3-a, domnul profesor Nicolae Guțoiu, antrenor la secția de atletism de la CS Târgoviște, a mers la școala unde își urma cursurile și a organizat o selecție în rândul elevilor, la care a participat și ea. A trecut probele și a început programul de antrenament specific, program care îi definește și în prezent rutina zilnică. După absolvirea școlii generale, fiind în fața alegerii unui liceu, alegerea a venit natural tot în direcția sportului, iar pentru că la Târgoviște nu există clasă cu profil sportiv – atletism, atenția ei s-a îndreptat către un liceu de profil din alt județ. Astfel, a decis să urmeze cursurile Liceului cu Profil Sportiv Câmpulung Muscel. Sfătuită și încurajată de doamna antrenor de la LPS Câmpulung, doamna Dana Leoacă, care cunoștea calitățile necesare unui practicant de skeleton, s-a înscris la secția de sporturi de iarnă a CS Muscelul. Inițial cu teamă, fiind un sport în care probabilitățile de accidentare sunt considerabile, în toamna anului 2019 a descoperit plăcerea de a practica și acest sport, unde i se pun în valoare calitățile dezvoltate în antrenamentele de atletism, dar și cele native: plecare explozivă la start și viteză. În cadrul clubului CS Muscelul, alegerea skeletonului a fost cumva impusă, nu a existat opțiunea bobului, de exemplu, din cauza constituției fizice”, a povestit Bogdan Predică, tatăl sportivei.

Rezultate mai bune la skeleton

Cele mai importante realizări ale sportivei au fost la skeleton, după cum urmează: vicecampioană națională la juniori și locul 3 la tineret și seniori, în cadrul Campionatelor Naționale de Starturi și locul 3 la Campionatele Naționale de Iarnă pentru seniori (anul 2019); locul 2 la juniori și locul 3 la seniori în Campionatele Naționale de starturi și locul 3 la Cupa României (anul 2020); locul 2 la juniori și locul 3 la seniori în cadrul Campionatelor Naționale de Starturi și locul 3 la Cupa României (2021). La atletism, Denisa a obținut constant clasări în primele opt sportive la nivel de juniori, după cum urmează: locul 5 la 60 de metri plat, locul 5 la 100 de metri plat și locul 4 la 200 de metri. În plus, a obținut și medalia de argint în cadrul competiției ONSȘ, cu echipa de pentatlon a LPS Câmpulung, dar și medalia de argint în proba de ștafetă 4×100 metri. Cea mai recentă realizare este clasarea pe locul 2 la Cupa RMA, desfășurată în București, luna trecută.

Medalie de bronz la primul concurs

Tatăl sportivei a povestit cum a decurs primul concurs de skeleton pentru Denisa, care a obținut o clasare neașteptată pentru o începătoare, așa cum era la vremea respectivă. „Campionatele Naționale de Iarnă, organizate de Federația Română de Bob și Sanie, se țin an de an în Austria, pe pârtia de la Innsbruck, pentru că în România nu există nicio astfel de pârtie. Perioada de antrenament pe pârtie a fost de 3-4 zile, timp în care a văzut pista, s-a acomodat cu ea, a învățat să controleze skeletonul și să atace virajele. A terminat concursul pe locul 3, un loc neașteptat pentru un începător. Este, poate, cea mai dragă medalie, fiind obținută în cele mai dificile condiții, fiind singura începătoare din concurs, fără echipament specific, pentru că nu s-a găsit un echipament pe măsura ei. A avut încălțări speciale cu câteva numere mai mari”.

Colaborare Târgoviște – Câmpulung

Denisa este în prezent studentă la Universitatea Valahia din Târgoviște, iar în perioada pandemiei a desfășurat antrenamente atât la Târgoviște, cât și la Câmpulung. „Urmând cursurile liceale la Câmpulung, a trebuit să se transfere la clubul de atletism al liceului, așa a ajuns să fie legitimată la Câmpulung. Ulterior, condițiile impuse de pandemie au făcut-o să petreacă mare parte a timpului acasă, la Târgoviște. Încă era elevă a liceului din Câmpulung și a fost nevoită să se antreneze singură, pe unde putea, și a fost remarcată de Nicolae Guțoiu, în parc la Târgoviște. Cursurile se făceau online, căminul unde era cazată la Câmpulung era închis, inclusiv pentru sportivii de performanță. În aceste circumstanțe, pentru a se putea antrena organizat și supravegheată, domnul Guțoiu i-a propus o dublă legitimare, cu CS Târgoviște. Până a terminat cursurile liceale, antrenamentele s-au desfășurat succesiv la Târgoviște și Câmpulung, în funcție de cum a evoluat pandemia. În prezent este studentă a Universității din Târgoviște, iar legitimarea la CS Târgoviște este de mare ajutor”, a declarat Bogdan Predică.

Își dorește să devină antrenor

Sportiva dâmbovițeană își dorește în continuare rezultate pozitive atât la atletism, cât și la skeleton, iar ținta finală este să ajungă antrenor de atletism. „Pentru următorii ani, dorința este de a continua pe ambele planuri, ținta finală fiind să ajungă antrenor de atletism. Urmează Campionatele Naționale de Atletism, programate la sfârșitul lunii februarie. La skeleton, programul este incert, Naționalele erau programate inițial la sfârșitul lunii februarie, dar vor fi amânate până la o dată încă necunoscută, din cauza pandemiei. Obiectivele sunt aceleași în fiecare an: să rămână sănătoasă, fără accidentări și să își îmbunătățească timpii, la ambele ramuri practicate”, a încheiat tatăl Denisei.

* Articol preluat din cotidianul Jurnal de Dâmbovița

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here