Marcel Ghioca, fotbalistul care a jucat cu două nume false! Magi, fost coleg cu Hagi

2795

Pare incredibil ce urmează să vă povestesc, dar este o realitate. Fotbalistul Gheoacă sau Ghioacă nu a existat vreodată. El a existat doar în zeci de pagini ale unor publicații sportive sau tomuri, dar nu și pe terenurile de fotbal. Numele real al fotbalistului din perioada anilor ’80, component al echipelor de Divizia A, CS Târgoviște și FC Argeș, este Ghioca Marcel, poreclit „Magellan”. A fost suficientă o greșeală, chiar două, a unui cronicar, pentru ca perpetuarea ei să acopere o întreagă viață sportivă a unui talentat jucător. Și acum, după ce am făcut reparația morală, necesară, să-l cunoaștem mai bine pe Marcel Ghioca.

A avut îndrumători cu notorietate

S-a născut la Brăila, în data de 8 august 1963, din părinții Marcel (de la tată a moștenit și prenumele, și porecla) și Aurora. Drumurile vieții au făcut ca familia lor să ajungă la Târgoviște. Ca orice copil, Marcel a îndrăgit de mic fotbalul și a jucat la piticii CS-ului, apoi la juniori, cochetând și cu lotul de juniori republicani. Debutul în Divizia A, primul eșalon fotbalistic al țării, s-a produs la 17 ani, într-un meci de Cupa României, cu Poli Iași. Primul antrenor a fost, desigur, Eugen Popescu. Apoi, a avut parte de o adevărată pleiadă de îndrumători, precum Valentin Stănescu, Cornel Dinu, Florin Halagian, Tănase Dima, Silviu Dumitrescu, Petre Butufei, Dumitru Nicolae Nicușor, Marin Olteanu sau frații Gheorghe și Haralambie Becheanu. A luat de la fiecare ce i-a plăcut, pentru că era un pur-sânge, adept al fotbalului spectacol.

A marcat 3 goluri într-un meci la Divizia A

A marcat și un gol cu călcâiul, în poarta echipei CSM Reșița. În total, în prima divizie, Marcel Ghioca are doar 8 goluri (3 pentru CS Târgoviște și 5 pentru FC Argeș), pentru că el era creatorul, nu finalizatorul. Dacă vreți să întăresc acest adevăr, vă pot confirma că 3 din cele 5 goluri marcate pentru FC Argeș au fost realizate într-un singur meci, cu FCM Bacău, când a jucat atacant. Toate au fost reușite cu capul, scorul a fost 4-2. Printre colegii de echipă se aflau Speriatu, Stan, Badea, Eduard, Radu II, Bănuță, Pană, Băluță, Vlădoiu și Ignat. După revenirea de la FC Argeș, Magelan a mai jucat o perioadă la CS Târgoviște, apoi a trecut pe la Cimentul Fieni, Minerul Șotânga, Gloria IRIS Cornești, Flacăra Moreni, Comerțul Viișoara, înscriind multe goluri. În perioada argeșeană a evoluat și pentru Dacia Pitești.

Coleg la lot cu Gică Hagi

La loturile naționale de juniori republicani a fost coleg cu Gică Hagi și bihoreanul Zare. Târgovișteanul, golgheterul CS-ului în Divizia B, cu vreo 10 reușite, a ajuns la FC Argeș, printr-o șmecherie a lui Halagian, care era prieten cu cineva din familia Ceaușescu. Astfel, Florin Grigore plecase la Sportul Studențesc, doar voia să revină lângă Turn. Armeanul și-l dorea pe Marcel, în locul lui Achim. Și totul s-a rezolvat simplu. Florin Grigore a revenit la CS, Ghioca a ajuns la FC Argeș, iar Achim la Sportul. După încheierea activității de jucător, Ghioca a activat ca antrenor la juniorii Chindiei, grupele ’83,’ 84 și ’86.

Ajutat de Jean Vlădoiu

Mai are un frate care a jucat fotbal, Nicolae, și el cu un meci la CS Târgoviște, în Divizia A, cu Rapid. Marcel recunoaște că nu a fost ușă de biserică, a făcut și multe lucruri interzise, dar a urât întotdeauna minciuna, perversitatea și măgulirea („perierea”, cum spune el). Este un bun bucătar, a lucrat chiar în acest domeniu în Israel. Fotbaliștii săi preferați au fost Dobrin, Balaci, Hagi și Ronaldinho. Încă de la 14 ani, când l-a cunoscut pe Gică Hagi la lotul republican, și-a dat seama că o să devină un geniu. Printre cei care l-au ajutat în viață se află Costel Badea, Gabriel Ioniță, Virgiliu Chivu, Mugurel Stoica și, bineînțeles, Jean Vlădoiu, fostul coleg de la FC Argeș.

Nota redacției: Invitat la ultima ediție a emisiunii Sport Show, din grila de programe Columna TV, Marcel Ghioca a povestit multe picanterii din viața de fotbalist. Inclusiv despre o noapte petrecută în arest, alături de cel mai bun prieten din perioada tinereților sportive, actualul președinte al Chindiei, Marcel Ghergu.

Foto: Marcel Ghergu și Marcel Ghioca, în vremurile de camaraderie fotbalistică

* Articol preluat din cotidianul Jurnal de Dâmbovița

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here