Ținând cont de datoriile foarte mari acumulate de Chindia, care au dus la interdicția de a opera transferuri, existând și riscul real al depunctării, inevitabil, din zona de presă a răsunat o întrebare pertinentă, la conferința susținută zilele trecute. „De ce nu se ia în calcul un concordat preventiv?”. Adică o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, care suspendă executările silite, astfel încât debitorul să-și redreseze activitatea și să-și achite total sau parțial creanțele, în baza unui plan de restructurare votat de creditori și omologat de judecătorul-sindic. Spre exemplu, pentru a evita falimentul, CS Mioveni a apelat în toamnă la concordatul preventiv, chit că nu mai are dreptul să intre în insolvență. Chiar dacă demersul argeșenilor are șanse mici de reușită, obiectivul principal a fost atins. Toate dosarele înregistrate în instanțele sportive au fost suspendate, până la soluționarea celor aflate pe rolul instanțelor civile. Argeșenii au câștigat timp prețios, în condițiile în care primarul din Mioveni, Ion Georgescu, adevăratul șef al echipei, a fost reținut. Numai că, între timp, acesta a ajuns în arest la domiciliu, iar lucrurile pot să se normalizeze.
Chindia și-a asumat datoriile, nu a încercat să le fenteze
Conducătorii Chindiei nu au luat în calcul un asemenea scenariu, asta, poate, și pentru că în contul clubului au intrat mulți bani în ultimele luni, în special prin asociați (Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Municipiului Târgoviște). Dar și pentru că nu au renunțat la gândul promovării. „Nu s-a luat în calcul. Mai sunt datorii la câțiva furnizori, dar, în mare parte, avem înțelegere cu ei. Ca idee, am amânat ligitiul cu CSM Ploiești (instituția care administrează arena Ilie Oană). Personal am fost acolo și vom găsi înțelegere să facem plățile undeva din martie”, a oferit un răspuns președintele Lorin Petrescu. „Deocamdată, nu ne-am dorit să discutăm despre zona aceasta de insolvență, concordat preventiv, reorganizare judiciară, lichidare. Dacă va fi cazul, o vom lua calcul la momentul respectiv”, a venit și completarea lui Alexandru Voichiță, avocatul clubului.
Urmează procedura unui nou transfer de putere…
După ce clubul târgoviștean a achitat în integralitate datoriile către ANAF, cât și o parte importantă din debitul către foști jucători sau antrenori, e clar că va continua pe acest drum. Acum e tardiv să invoce insolvența sau concordatul preventiv, în condițiile în care clasificarea academiilor și dosarul de licențiere pentru SuperLigă sunt două obstacole importante, care trebuie depășite în primele luni ale anului. Plus că, transferul de putere către noul președinte nu se realizează bătând din palme, după ce Lorin Petrescu și-a prezentat demisia. Timpul nu e un prieten bun în aceste momente. Se impun un grafic de lucru minuțios și o organizare ca la carte. Și e nevoie urgentă de bani (200.000 de lei), pentru a stinge litigiile cu Orozco și Akhmatov. S-ar evita depunctarea și s-ar ridica interdicția de a efectua transferuri. Apoi trebuie plătit cel puțin un salariu jucătorilor, pentru a nu se ajunge la noi litigii.
Orozco trebuie plătit! Urgent!
Am ascultat cu mare atenție declarațiile exprimate în cadrul ultimei conferințe de presă, apoi am reluat studiul anumitor dosare aflate pe rolul Comisiei de Disciplină și al Camerei Naționale de Soluționare a Litigiilor. Practic, Chindia a avut un termen de grație de 5 zile pentru executarea integrală a obligațiilor de plată (90.000 lei) față de creditorul Esteban Orozco. Reprezentantul clubului a oferit și răspunsul: prima sancțiune este interzicerea dreptului la transferuri (scadența a fost pe 25 decembrie)! Clubul a primit termen până pe 31 ianuarie să prezinte dovada plății, însă prima depunctare (2 puncte) se aplică dacă se ajunge la 15 zile de neplată. Iar scadența aici este 4 ianuarie! Cel puțin aceasta este interpretarea noastră, după ce am pătruns în profunzimea subiectului. Și ar mai fi ceva. Analizând discursul avocatului pe speța Andrei Șerban, regulamentul, dar și ținând cont că i s-a achitat o parte din restanțele salariale, nu ar fi exclus ca Recursul înaintat de club să aibă sorți de izbândă. Până la urmă, Șerban tot a primit niște bani. Gândiți-vă că antrenorii care activează la academia clubului au cinci salarii restante și au intrat în Sărbători cum s-a găsit. Dar aici e un alt subiect. Următorul…
Foto: Daniel Dumbravă