Viziune de suporter-jurnalist! Finanțare pe criteriul popularității la sporturile de echipă

1005

Barajul de promovare în Liga 1, dintre Chindia și Voluntari, a provocat un interes uriaș la nivelul comunității, cu mult peste ce a existat vreodată în Târgoviște în direcția echipelor de baschet și volei, chit că acestea au susținut meciuri de nivel continental. Aproximativ 8.000 de oameni au asistat pe 13 iunie la partida retur a barajului fotbalistic, în condițiile în care s-au pus la dispoziție doar 5.000 de bilete. Dacă toată capacitatea stadionului ar fi fost folosită, numărul spectatorilor la acel meci era dublu. Fotbalul este cel mai îndrăgit sport la nivel de urbe, iar Chindia cea mai iubită echipă, motiv pentru tot mai mulți să solicite suplimentarea bugetului, dacă e nevoie, prin a rupe de la volei și baschet. Este și convingerea lui Vasile Neagu, exprimată în cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”. Altfel, Chindia a susținut un prim amical sub comanda lui Viorel Moldovan (sărbătoritul zilei), trecând cu 2-1 de CS Afumați (goluri Cristi Neguț și Cristi Cherchez), într-un meci disputat la Buftea.

Pentru sezonul competiţional 2018-2019, drumurile Chindiei spre adversarele sale din Liga a 2-a se modifică substanţial faţă de campionatul trecut. Cinci deplasări lungi, cuprinse între 300 şi 500 de kilometri, nu vor mai fi străbătute. Este vorba de distanţele spre Tg. Mureş, Suceava, Iaşi (Miroslava), Baia Mare (echipe retrogradate) şi Sibiu (echipă promovată). Însumate, aceste trasee se raportau la aproximativ 1.920 de kilometri. Dintre noile promovate, distanţe mari sunt până la Aerostar Bacău (290), Farul Constanţa (310), U Cluj (360) şi Şirineasa, de fapt Petroşani (300), în total 1.260 km. Echipa noului antrenor Viorel Moldovan scuteşte, iată, aproape 700 de kilometri, care înseamnă nu doar combustibil, ci şi ore bune de antrenament sau odihnă. Câştigul vine şi dinspre Ploieşti şi echipele din zona capitalei.

Spre deosebire de Liga 1, unde numărul echipelor este mai mic, această divizie secundă este mult mai dilatată şi ar trebui găsită o modalitate de sprijinire a echipelor care o compun – financiar, desigur – pentru că bugetul lor nu se compară cu cel al primelor 14 formații din fotbalul românesc. Era mult mai economică varianta cu două serii, cu lideri promovaţi direct şi baraj între locurile secunde, pentru promovare în Liga 1. Acest sensibil avantaj kilometric, din sezonul următor, nu va fi suficient pentru unele echipe de a se menţine până la final de competiţie. Cu siguranţă, vor apare abandonuri. Important pentru Chindia este să aibă aceeaşi susţinere morală şi financiară, măcar la nivelul echipelor feminine de volei şi baschet, aflate cu mult sub borna simpatiei publicului târgoviştean. De fapt, acesta ar trebui să fie criteriul de bază al finanţării din bani publici a oricărei echipe din municipiu, popularitatea. Când publicul iubitor de baschet şi de volei nu o să mai încapă în Polivalentă – aşa cum s-a întâmplat cu iubitorii fotbalului la jocul de baraj din 13 iunie pe stadionul „Eugen Popescu” – atunci da, să-i dea Cezarului ce-i aparţine.

Deocamdată, însă, suporterii Chindiei – vreo 3.000-3.500 prezenţi meci de meci pe stadion – stau în ploaie sau în arşiţa soarelui, bună parte din ei chiar pe beton, pentru că iubesc echipa, iubesc fotbalul. Şi asta în timp ce vreo câteva zeci (doar atât… unităţi zeci!) stau la căldură ori răcoare – pe timp canicular – în Sala Sporturilor, pentru că iubesc alte sporturi. Să fie sănătoşi, bravo lor, dar unde este logica majorităţii? Că de contribuit, la banul public, o facem toţi la fel! Şi uite aşa, am ajuns de la una, la alta, adică de la kilometri, la suporteri! Păi n-ar fi frumos ca în acest sezon să mai dăm şi noi (suporterii) câte o raită pe la Ploieşti, prin jurul Bucureştiului, măcar prin Muntenia, însoţind echipa? Dar nu cu viziuni steliste şi huiduieli anti-dinamoviste!! Nu, doar ca suporteri adevăraţi ai unei echipe de fotbal Chindia Târgovişte, şi atât!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here