Sportul târgoviștean se zguduie din temelii! Scoateți 240.000 de euro și plătiți-l pe Dikeoulakos!

2018

Am fost acolo. Era o seară friguroasă de decembrie, în 2012, când George Dikeoulakos a trăit probabil cea mai umilitoare zi din viață. Adus de la campioana Turciei, Fenerbahce, pe care a propulsat-o în careul de ași al Euroligii, antrenorului grec i-a fost fatală la Târgoviște tocmai o înfrângere în fața fostei sale echipe. Și tot într-un meci de Euroligă. Ce ironie a sorții! O Euroligă care va continua să ni se servească zeci de ani de acum încolo, dimineața, la prânz și seara, ca hrană spirituală întru gloria sportului dâmbovițean. O Euroligă pe care toate echipele de baschet din România o evită, întrucât nu vor să-și rupă gâtul, cum a făcut-o CSM Târgoviște, care ulterior s-a desființat.

Timeos Danaos et dona ferentes! (Teme-te de greci, chiar și când îți aduc daruri!)

Să revenim la povestea unei seri sinistre de decembrie, din urmă cu 6 ani. Parcă au trecut 60, atât de tare a pătimit echipa de baschet a municipalității în toată această perioadă. Dikeoulakos a vrut să conducă antrenamentul, însă i-a luat-o înainte Florin Nini. Grecul a privit uluit către grupul care s-a strâns în jurul „secundului” său și s-a retras livid spre ieșire. A urmărit tot antrenamentul din ușă, cu mâinile în buzunare. Practic, fusese mazilit din postura de antrenor principal, chiar dacă semnase un contract valabil pe două sezoane cu CSM Târgoviște, din care trecuseră numai patru luni. I s-a luat dreptul de a mai antrena echipa, chit că nu a semnat o reziliere contractuală. Pentru primul sezon urma să primească 80.000 de euro, iar pentru al doilea 130.000.

Salarii trase la indigo în decembrie 2012!

Parcurgând statul de plată din decembrie 2012 (foto), constatăm o ciudățenie. Toți membrii staff-ului tehnic, Georgios Dikeoulakos (antrenor principal), Florin Nini (antrenor secund), Theodosios Paralakis (director tehnic), Christos Poulis (fizioterapeut) și Georgios Lithopoulos (preparator fizic) aveau fix același salariu (29.869 lei brut, respectiv 22.336 lei net). Enorm pentru mulți dintre ei, inclusiv pentru Nini. Tabelul cu salarii a fost întocmit de Marius Dobă, responsabilul din hârtii al secției de baschet, avizat de Anca Vrînceanu, de la Compartimentul Economic, și aprobat de președintele Ciprian Iugulescu. Oare sunt reale semnăturile celor care au primit acești bani pe hârtie?

Grecul și jucătoarele ar fi acceptat diminuarea contractelor!

„Am primit un e-mail de la primarul Boriga, în care eram atenționați că echipa a intrat în colaps financiar. Nu doar noi, antrenorii, ci și jucătoarele, vrem să rămânem, să acceptăm alte condiții financiare. Nu ne-a convenit. Nu știu cine se va mai întoarce după Crăciun”, a rostit cu voce stinsă Dikeoulakos. „Nu sunt probleme financiare la echipă. Toată lumea este cu salariul la zi. Cât despre antrenor, nu i-a spus nimeni să plece”, a reacționat Gabi Boriga, pe atunci primarul urbei.

Să plătescă falsificatorii de contracte, cei care au provocat prejudiciul!

Din acel moment a izbucnit un război juridic între Dikeoulakos și clubul târgoviștean, la tribunalul baschetbalistic sau la instanțele din România, în care grecul s-a mișcat mai inteligent. Dovadă și ultima sentință a Tribunalului București din Dosarul Dikeoulakos, cu pronunțare pe 20 decembrie a.c. (click aici). CSM Târgoviște este obligat să-i achite grecului suma de 178.000 de euro, plus o dobândă calculată începând cu data de 8 ianuarie 2013. Totalul se apropie de 240.000 de euro, adică peste 11 miliarde lei vechi, mai mult decât dublu față de ce a stabilit Tribunalul de Arbitraj Baschetbalistic. Cine plătește acești bani? Evident, clubul, pentru a nu bloca întreaga activitate!

Ciprian Iugulescu era obligat să semnaleze falsul!

Fostul președinte Ciprian Iugulescu recunoaște doar un contract cu antrenorul grec valabil pentru perioada septembrie – decembrie 2012, nu și contractul pe care s-a judecat la BAT. Actualul director sportiv al Chindiei Târgoviște a transmis în instanță că altcineva a semnat în dreptul său, practic, i s-a falsificat semnătura, adică s-a judecat pe un contract fals. Din păcate pentru el, nu a spus-o încă de atunci, nu a informat executivul municipiului, consilierii locali și nici organele statului. A știut și a tăcut. Dar cine a semnat? Zvonuri sunt multe, însă numai instituțiile de control pot să facă lumină.

Situație ingrată pentru Cristi Savu!

Între timp, a ajuns o sumă de bani către grec, 10.000 de euro, livrată de omul de afaceri Yannakis Ioannou, dar s-a plătit și o amendă în cuantum de 10.000 de franci elvețieni. S-au făcut plăți și către firmele de impresariat și avocatură care l-au reprezentat pe Dike (20.500 de euro), tot în urma unor decizii judecătorești. Și au mai rămas de achitat încă vreo 240.000 de euro, conform ultimei pronunțări a Tribunalului București. Clubul va plăti, din bugetul public, însă aici vorbim despre un prejudiciu foarte mare. Iar clubul e obligat să-l recupereze. Noul conducător Cristi Savu, finul lui Gabi Boriga, va fi obligat să-l recupereze. Dar cine va recupera anii pierduți de echipa de baschet, cu interdicții la transferuri încă din 2014?

Vina pe Dobă! „O să spun tot la Poliție”!

Ideea e că, la ultima strigare, clubul a încercat să paseze vina în dreptul fostului director sportiv Marius Dobă, care și-a asumat prin semnătură o adresă ce poartă antetul clubului (nr. 2423/22.09.2015), chiar dacă nu îndeplinea funcția de președinte, pe atunci Ciprian Iugulescu. „Eu mă simt perfect nevinovat, în schimb știu absolut tot ce s-a întâmplat, dar nu vorbesc decât în fața autorităților. Când m-o chema Poliția sau o instituție abilitată, atunci o să spun și o să arăt tot ce știu”, a venit și ricoșeul lui Dobă.

Mai e și Ivanka Matic, cu 40.000 de euro!

Sunt 6 ani de când lucrăm la Dosarul Dikeoulakos, timp în care am adunat documente, declarații, informații, încât am pătruns în profunzimea anchetei. Noi am aflat și răspunsuri, noi știm și vinovații, adevărații vinovați. Însă nu suntem noi judecători. Ne limităm doar la relatarea unor fapte și vom lăsa instituțiile statului să-și facă treaba pentru care sunt plătite. Ideea e simplă. Cine a greșit, să-l plătească pe grec! Și cât mai repede, pentru a dezrobi echipa de baschet de jugul interdicțiilor. Nu vrem sânge și nici zornăit de cătușe, vrem să stingeți litigiile financiare pe care le-ați provocat, astfel încât toate părțile să fie liniștite, libere! Iar după ce-l onorați pe grec cu 240.000 de euro, să nu uitați și de Ivanka Matic, mai aveți și acolo o restanță de 40.000 de euro, plus dobânda aferentă! Tot ca o ironie a sorții, obligația de plată către grec a picat exact în ziua în care Clubul Sportiv Municipal Târgoviște a sărbătorit 10 ani de activitate. Sau poate că tocmai asta s-a urmărit, încălecarea evenimentelor. Fără nicio supărare, însă cineva trebuie să apere și interesele acestui club, alimentat din bani publici!

Notă: Orice distribuire a acestui material reprezintă un ajutor oferit anchetei de presa, jurnalismului de investigație. Vă mulțumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here