S-au irosit mulți campioni, s-a tăcut prea mult! Drama sporturilor individuale la Târgoviște

1946

În două săptămâni, junioarea Simona Ionescu (foto) a câștigat trei titluri naționale la lupte, plus o medalie de argint, atât la categoria ei de vârstă, cât și la seniori. Simona (sportivă legitimată la CSȘ Târgoviște și antrenată de Georgiana Filip) este unul dintre zecile de campioni naționali pe care i-a dat sportul târgoviștean în ultimii ani, la probele olimpice. Campioni despre care apar câteva articole după concursuri reușite, de obicei sumare, iar apoi revin în anonimat și sărăcie.

Noi creștem campioni, secuimea profită de elită

Maria Cioclea, multiplă medaliată europeană și mondială la lupte, o copilă descoperită în ghetoul de la Mija, a trebuit să plece în secuime, pentru un salariu de 2.000 lei! Diana Vlăsceanu, o altă mare campioană, dublă medaliată națională în această lună, are două opțiuni: pleacă de la Târgoviște sau abandonează sportul de performanță! Ca ele au fost cohorte de luptători, boxeri, judocani sau atleți locali, despre care vom scrie pe larg în perioada următoare. După ani de muncă, eforturi și sacrificii, s-au pierdut fix când ar fi trebuit să facă pasul cel mare, către seniorat, competiții europene, mondiale, Jocuri Olimpice.

Sporturile de echipă adună tot caimacul

Dacă și sporturile individuale ar primi mai multă susținere, ne referim aici la disciplinele olimpice foarte bine reprezentate la nivel local, precum lupte, box, judo sau atletism, la Târgoviște ar fi decorul ideal pentru a practica sport de performanță. Cele mai cumplite drame le trăiesc antrenorii, care au obosit să se mai plângă ori și-au pierdut speranța. Unii încă mai cred în povești, alții se mulțumesc doar să apuce o amărâtă de pensie, însă nimeni nu face ceva concret pentru campionii care se irosesc. De ce se irosesc? Pentru că sunt interese ca numai sporturile de echipă să adune caimacul. Iar unele nu prea merită atâta risipă din bani publici.

Valorile juvenile pot fi preluate și salvate la CSM Târgoviște

Soluția e simplă. Toți sportivii care confirmă la nivel de juniori, în special pe disciplinele unde avem tradiție și antrenori performanți (lupte, box, judo, atletism), să fie preluați și susținuți de Clubul Sportiv Municipal Târgoviște, singura entitate care își permite să le ofere respectul financiar cuvenit. De două decenii, poate și mai bine, nimeni nu a fost capabil să oprească acest genocid sportiv, o distrugere sistematică a sporturilor individuale. S-au pierdut prea mulți campioni, s-au irosit prea multe generații, s-a tăcut prea mult!

Deschideți ușa care trebuie!

O scriem încă o dată și ne asumăm stolul de gaițe. Singurul care poate să salveze performanța în sporturile individuale la Târgoviște este Cristian Stan! Nu-i înțelegem pe cei implicați, pentru ce nu-i solicită ajutorul în mod direct, asumat, coalizat? Efortul financiar nu ar fi unul mare, cu mult inferior celui voleibalistic. Primarul ne-a lăsat impresia unei persoane deschise, cu viziune și judecată, doar că la biroul său nu a ajuns o delegație valoroasă, cu un proiect sustenabil. Lucrurile se pot schimba în favoarea disciplinelor olimpice individuale, doar că, oameni buni, nu vine nimeni să vă deschidă ușile, să vă roage frumos și să lupte pentru drepturile voastre! Orice distribuire a acestui material poate ajuta fenomenul sportiv târgoviștean!       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here