Războiul comunicatelor la volei! Mize financiare importante pentru ultimele luni contractuale

1119

Se joacă tare în competiția de volei feminin, unde opt din cele 11 echipe ale Diviziei A1 solicită terminarea campionatului și omologarea clasamentului la zi. Lista le cuprinde pe Volei Alba Blaj, Dinamo București, Știința Bacău, CSM Lugoj, Belor Galați, FC Argeș, CS Medgidia și U Cluj. Sunt și echipe care nu susțin acest demers, însă mult mai puține, precum CSM Târgoviște, Rapid București și CSO Voluntari, ultimele implicate în lupta pentru evitarea retrogradării. Dacă s-ar pune punct acum, echipa târgovișteană ar încheia competiția pe locul 3, după Blaj și Dinamo, diferența față de formația bucureșteană fiind de numai două puncte. Ar mai fi de jucat opt etape din ediția 2019/2020 a Diviziei A1 la volei feminin. La nivel mondial sunt 32 de campionate suspendate temporar, iar alte șase federații au anulat total sezonul, fără desemnarea unei câștigătoare, vezi Belgia, Austria, Germania, Elveția, Estonia și Finlanda.

Alba Blaj solicită înghețarea campionatului

Liderul campionatului și al cluburilor care agreează înghețarea competiției este Volei Alba Blaj, cu un avans de 8 puncte față de Dinamo, pe care a învins-o și în duelul direct din faza a doua. Gruparea din Blaj a înaintat o adresă oficială către Federația Română de Volei, prin care pledează în favoarea terminării campionatului în acest punct. „În argumentarea acestei poziţii ne bazăm pe faptul că majoritatea cluburilor şi-au întrerupt activitatea de facto, sportivii plecând spre casă în România sau spre ţările de origine şi pentru divizia Al certificatele de transfer internaţional expiră la data de 15 mai 2020, conform regulamentelor sportive ale FIVB. Chiar în situaţia fericită că viaţa îşi va relua cursul normal după terminarea stării de urgenţă, sportivii străini care au plecat în ţările de origine, la reîntoarcerea în România, vor trebui să intre în carantină sau izolare timp de 14 zile, în condiţiile reglementărilor legale în vigoare la această oră (comunicatul integral)”, am spicuit doar un paragraf din comunicatul asumat de președintele grupării din Blaj, Sergiu Ștefănescu.

Ce solicită CSM Târgoviște

Chiar dacă, inițial, CSM Târgoviște și-ar fi dat un accept verbal în direcția finalizării campionatului, conducerea clubului, prin directorul Cristian Savu, a reacționat printr-un punct de vedere oficial. „Clubul nostru solicită, în principal, amânarea luării unei hotărâri la o dată ulterioară zilei de 31.03.2020, urmând ca, până la acel moment, desfăşurarea oricăror activităţi voleibalistice cu caracter competiţional să rămână suspendată. Clubul nostru solicită, în subsidiar, în măsura în care veţi înţelege, totuşi, să adoptaţi o hotărâre prin care să decideţi soarta competiţiilor sportive voleibalistice, ca această hotărâre să vizeze (i) fie suspendarea Campionatului Naţional de Volei Divizia A1 feminin şi masculin până la momentul încetării măsurilor guvernamentale luate pentru combaterea virusului, respectiv până la momentul încetării stării de urgenţă, (ii) fie terminarea Campionatului Naţional de Volei Divizia A1 feminin şi masculin, fără desemnarea unei campioane și fără omologarea rezultatelor și clasamentul final al competiției. Adoptarea unei hotărâri în sensul terminării campionatului ar conduce, în mod implicit, la încetarea plăţii salariilor aferente sportivilor, antrenorilor şi celorlalte persoane implicate în activitatea voleibalistică, cu toate că aceste sume aferente sunt prevăzute în bugetele cluburilor. Ca atare, raportându-ne la acest aspect, privarea actorilor implicaţi în activitatea voleibalistică de resurse financiare, într-o perioadă atât de dificilă, nu este de dorit (comunicatul integral).

„Intermediarii” din volei intră în depresie

Cum Sala Sporturilor a fost închisă, au fost sistate până și antrenamentele, astfel că jucătoarele CSM-ului au primit acceptul clubului de a merge acasă. Străinele și-au făcut deja bagajele și au părăsit România, de teamă să nu se închidă granițele. Situația este una delicată, întrucât contractele sunt active și trebuie plătite, iar salariile nu sunt deloc mici. Cele mai multe dintre cluburi speră ca printr-o decizie de înghețare a campionatului să evite plata drepturilor bănești pentru ultimele două luni contractuale. Numai că, sportivele și antrenorii se vor adresa, foarte probabil, instanțelor judecătorești, având de partea lor clauzele contractuale. La CSM Târgoviște situația este și mai interesantă, iar o eventuală blocare a plăților i-ar băga pe mulți în depresie. Ca o notă specială, e posibil ca un blocaj financiar să afecteze mai degrabă „intermediarii” decât sportivii și staff-ul tehnic. Circuitul banilor la echipele de volei din România e ușor complicat, să nu spunem șmecheresc, pentru ultimele luni contractuale, urmând să-l prezentăm cu lux de amănunte. Rămâne de văzut ce va decide miercuri Comitetul Director al Federației Române de Volei.

Sursa foto: CSM Târgoviște

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here