Președintele Federației Române de Volei le taxează pe chinezoaicele care au înșelat CSM Târgoviște! „100% vor fi suspendate”

1927

Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Volei, a comentat situația incredibilă a chinezoaicelor Yao Li și Peyian Chen, care au semnat contracte de joc cu CSM Târgoviște pe 6 ianuarie, înregistrate pe 9 ianuarie, în schimb au continuat să joace în țara natală, pentru Guangdong Evergrande, pe 11 ianuarie. Oficialul federal a transferat cazul către Federația Internațională de Volei, de unde așteaptă un răspuns. În schimb, le-a recomandat celor de la CSM Târgoviște să nu le folosească pe asiatice, dovadă că nu au evoluat miercuri, cu Universitatea Cluj.

Până la urmă, cele două jucătoare din China sunt apte de joc pentru CSM Târgoviște?

– Am transmis o hârtie la FIVB (Federația Internațională de Volei), prin care am solicitat punctul de vedere vizavi de această situație. Dacă au avut transferul pentru România semnat pe 6 ianuarie și înregistrat pe 9, ele nu mai trebuia să joace pe 11 ianuarie pentru echipa lor din China. E greșeala jucătoarelor. S-au mai întâmplat chestii din astea, iar sportivii în culpă au fost sancționați de FIVB, prin suspendări ce au mers până la un an de zile. După mine, vina e în China.

Rep.: Ați înregistrat transferurile chinezoaicelor la Federația Română de Volei?

– Sigur că da, pe data de 9 ianuarie. Cui i-a trecut prin cap că cele două jucătoare vor continua să joace în China? Am primit o sesizare luni, pe 13 ianuarie, din partea rivalilor din România ai echipei din Târgoviște, Blaj și Dinamo. Și Blaj a vrut să cumpere din China, numai că de la un alt club, iar asiaticii au spus că le dau transferul jucătoarelor, să se încadrează în termenul limită pentru România, adică 10 ianuarie, dar că pe 11 ianuarie se joacă etapă la ei, apoi le lasă să vină aici. Cei de la Blaj nu au acceptat. Președintele e jurist și s-a prins imediat de șmecherie.

Chinezoaicele nu au nici viză să intre în România”

Credeți că cei de la Târgoviște au cunoscut că jucătoarele vor evolua în China, chiar dacă nu mai aveau acest drept?

– Nu știu. În aplicația de transfer, semnează pe ea clubul din China, federația din China, clubul din România (Târgoviște), federația din România, apoi FIVB. Eu unul nu-mi explic cum nu s-a sesizat federația chineză sau cum a permis asta clubul de acolo, de vreme ce ele nu mai erau înregistrate ca valide de joc în China? Ca idee, acolo au jucat pe fals.

În acest moment, Yao Li și Peyian Chen sunt bune de joc pentru CSM Târgoviște?

– Nu. Eu i-am spus președintelui de la Târgoviște să nu le bage în teren să joace, până nu va oferi FIVB un punct de vedere, altfel riscă să piardă meciurile în care le-a folosit. În opinia mea, cele două chinezoaice vor avea o sancțiune dată de FIVB, adică o suspendare.

În condițiile date, asiaticele vor mai apuca să joace pentru Târgoviște în acest sezon?

– Deocamdată, ele nu au nici viză să intre în România, dacă vor mai veni vreodată pe aici.

Mă deranjează că acel club din China și-a permis să le folosească”

Situația este una delicată, de vreme ce clubul din Târgoviște a angajat niște cheltuieli pentru realizarea transferurilor.

– Târgoviște poate solicita recuperarea grilei de transfer, având în vedere cele întâmplate. Din ce am înțeles, jucătoarele pot primi de la FIVB și o amendă de 10.000 euro.

Bun, dar CSM Târgoviște nu poate folosi aceste jucătoare, întrucât s-a închis perioada de transferuri.

– Absolut.

Mai ales că a și renunțat la trei jucătoare.

– Au vrut să renunțe la ele, dar le-a spus cel de la Competiții că nu se mai pot duce nicăieri, pentru că a trecut perioada. N-au nicio vină cei de la Târgoviște, părerea mea este că au fost păcăliți în cazul chinezoaicelor. I-am spus și președintelui Cristi Savu, că ar fi trebuit să-mi solicite o părere, chiar îl ajutam. I-a luat valul, să le transfer repede, mai ales că sunt jucătoare destul de bune. Îmbătați probabil de succesul că a reușit să le transfere, au omis treburi de genul acesta. Noi, ca federație, suntem în relații deosebite cu CSM Târgoviște. Eu am avut o problemă cu o singură persoană de acolo, dar care acum nu mai are nicio treabă mare cu clubul. Pe mine mă deranjează că acel club din China și-a permis să le folosească, le-a expus pe jucătoare. Practic, riscă o suspendare, inclusiv de la loturile naționale, în pragul Olimpiadei din 2020. Regulamentul FIVB spune foarte clar că, după ce au semnat cu un club din străinătate, nu mai au voie să joace în țara lor, la nicio echipă. 100% vor fi suspendate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here