Marin Vișan, dâmbovițeanul care l-a bătut pe legendarul campion cubanez Jorge Hernandez! „L-am ținut numai în croșee și lovituri dure”

1928

Pe Marin Vișan l-am găsit acasă, la Văcărești, trebăluind prin curte, însoțit pretutindeni de un cățel. Fetele sunt departe, la fel și nepoții, iar fosta soție a murit anul trecut, de Covid. Are 65 de ani, nu mai face excese, însă ultimele analize nu i-au ieșit prea bine. Pensia nu e mare, dar nici mică, 1.700 de lei, spune că-i este suficientă. Trăiește modest și în discreție, nu deranjează pe nimeni, își vede de singurătatea lui. Din când în când, mai scoate dintr-o valiză veche ziare și poze din vremurile tinereților glorioase. Păstrează și legitimația de boxer, câteva medalii, pe care ține la vedere, într-o vitrină retro. În timp ce vecinii au înălțat vile ca în Occident, Marin Vișan își expune cu mândrie în căsuța lui, averea sportivă. Și are cu ce se mândri. Când începe să înșire medaliile cucerite sau țările prin care a ridicat publicul în picioare, ți se face pielea de găină.

Medaliat național, balcanic, la turnee internaționale și la Centura de Aur

Marin Vișan a boxat în șase finale naționale la seniori, 1978, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, cucerind și două medalii de bronz, 1979 și 1988. Este dublu medaliat cu bronz la Centura de Aur (1979 și 1985), dublu medaliat balcanic (1982 și 1985) și a urcat pe podium în Mongolia (Ulan Bator – 1985), Bulgaria (Albena – 1985), Germania (Berlin – 1985) și Cuba (Santa Clara – 1987). În 15 ani de box, a susținut 221 de meciuri oficiale, iar printre adversari s-au numărat legende ale pugilismului mondial, precum cubanezii Jorge Hernandez, Luis Felipe Valdes sau Angel Herera. Pe Hernandez, campion mondial și olimpic, l-a bătut la Centura de Aur, o victorie de răsunet internațional. „L-am ținut numai în croșee și lovituri dure. L-am luat la firul ierbii, cum se spune la noi în box”.

Marin Vișan vine joi la Sport Show, pe Columna TV (ora 18.00)

Până la 19 ani, Marin Vișan nu a intrat niciodată într-o sală de box. A făcut-o din curiozitate și a activat la nivel mare timp de 15 ani. La fel de intensă i-a fost și viața. A vrut să fugă din țară pe vremea lui Ceaușescu, s-a despărțit prematur de soție, și-a făcut prieteni nepotriviți, însă a găsit de fiecare dată puterea să se ridice. Puțini cunosc cu adevărat valoarea sportivă a lui Marin Vișan, considerat de mulți specialiști cel mai greu din istoria boxului dâmbovițean, chit că el a concurat la categoria muscă (51 kg). „Mulți poate că au auzit de mine, din generația veche, dar dacă nu m-au văzut niciodată boxând, nu prea înțeleg la ce nivel am fost. Iubesc boxul și aș intra oricând în ring, dar să nu mai slăbesc. Slăbeam și câte 6-7 kilograme, să boxez la muscă”. Marin Vișan s-a bucurat sincer că l-am vizitat, că i-am ascultat povestea și a acceptat pe loc invitația de a participa la emisiunea pe care o moderez la Columna TV. Așa că joi, 3 martie, ora 18.00, va fi la Sport Show. O onoare pentru mine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here