IMPRESIONANT! Fanii lui Celtic donează pentru Cristi Mănica, suporterul Chindiei, paralizat de 25 de ani

4110

Povestea a început într-o zi de miercuri, miercurea trecută. Cristi Mănica s-a numărat printre cei 9 suporteri ai Chindiei care au ghicit scorul partidei cu Dinamo, adjudecată de „câini” cu 4-1, și a intrat la tragerea la sorți pentru a câștiga o eșarfă cu însemnele formației târgoviștene, pe care am ales să o fac cadou de Moș Nicolae. „Ce șanse are o persoană cu dizabilități să câștige?…”, a comentat mai degrabă resemnat. Am împăturit 9 bilete, cu numele celor mai inspirați fani ai Chindiei, iar extragerea am organizat-o live, în cadrul emisiunii Sport Show, pe Columna TV. A ales Bogdan „Amerikanu”, unul dintre invitați și a ieșit… Cristi Mănica, un rapidist de-al lui. „Nu mă așteptam! Sincer, nu am câștigat niciodată nimic”, s-a bucurat tot printr-un comentariu câștigătorul. Am aflat că este imobilizat la pat, mai precis paralizat de la gât în jos, și am decis să merg acasă la Cristi, la Pucioasa, în cartierul Miculești. „Merg și eu”, am găsit un partener de drum în colegul Costinel Neagu.

O familie greu încercată, dar unită!

„E prea mare deranjul să veniți special pentru mine de la Târgoviște”, parcă nu-i vine să creadă lui Cristi că va intra în posesia eșarfei dorite. Am urmat drumul spre Miculești, iar traseul până la destinație ni l-a transmis câștigătorul, cu o precizie peste orice GPS. L-am găsit într-o căsuță decentă, unde locuiește împreună cu părinții, oameni în vârstă, trecuți prin greutăți. Părinți adevărați, care nu și-au abandonat copilul lovit crunt de destin. „Mă liberasem din armată și am mers la Moara Nouă, pe lângă Cuza Vodă. Nu știu ce mi-a venit să mă scald, chiar dacă apa era neagră, parcă m-a tras ceva spre ea. Un prieten mi-a spus că e adâncă până la gât, însă a fost doar până la genunchi și am sărit în cap. Cred că m-am lovit de o dală sau de o piatră, pentru că am simțit un curent după ceafă, iar apa s-a umplut de sânge. De 25 de ani nu simt nimic de la gât în jos. M-am împăcat cu soarta, nu mă plâng, pentru că alții sunt mai rău decât mine. Am avut noroc cu părinții, cu familia, dar ce o să mă fac când nu vor mai fi ei?”, i-am ascultat povestea tristă.

„Facem economii la toate!”

Cu o pensie de 550 lei, Cristi Mănica se descurcă foarte greu. Pensia de însoțitor a mamei este puțin mai mare, mai are și tatăl ceva, însă banii nu prea ajung. „Facem economii la toate. Spre exemplu, nu ne permitem să încălzim soba cu gaze, e mai ieftin pe lemne. Având imunitatea foarte scăzută, eu nu ies din casă din octombrie și până în martie. Stau la televizor, mai stau pe telefon, ce pot să fac altceva? Când e cald afară, ies cu căruciorul în curte și merg la câte un meci. Plătesc pe cineva să mă ducă la Pucioasa, e cel mai aproape. Am reușit să obțin bilete și la meciuri ale echipei naționale, printr-un program pentru persoane cu handicap. La Chindia am mers doar pe stadion, să-l vizitez. Mi-aș dori mult să merg și la un meci al echipei. Favoritul meu e Marian Aioani, căruia i s-a făcut o nedreptate la naționala de tineret. Mirel Rădoi trebuia să-l bage titular, pe valoare”.

Solidari cu Cristi Mănica, super eroul din Miculești-Pucioasa!

Cristi Mănica este o enciclopedie fotbalistică, însă are noțiuni solide și în alte domenii. Vorbește cursiv, matur, analizând cu luciditate orice subiect dezbătut. Viața nu l-a învins atunci când a rămas imobilizat, a continuat să lupte, s-a agățat cu speranță de fiecare zi, purtându-și suferința cu demnitate. Transmisă sumar, printr-o postare pe profilul personal de Facebook, povestea acestui om cu sufletul curat ca lacrima a impresionat nu doar în județ, s-a răspândit peste mări și țări. Am fost contactat de jucători ai Chindiei, ai echipei din Pucioasa, de români stabiliți în Franța, Belgia, Anglia sau Spania, de oameni de afaceri. Oameni dispuși să-l ajute pe Cristi, oameni cu suflet nobil.

Povestea merge mai departe și unește oameni minunați!

Povestea lui Cristi Mănica, de la Miculești–Pucioasa, a sensibilizat până și celebra galerie a legendarei echipe scoțiene Celtic Glasgow, care va juca joi la Cluj, în grupele Europa League, contra campioanei României, CFR. Fanii „verzilor” aleg un caz social, din țara unde se deplasează Celtic în Europa, și colectează bani pentru a susține cauza respectivă. Banii strânși vor fi transferați în contul lui Cristi, iar un fan al scoțienilor, dâmbovițean la origine, va veni special la Pucioasa pentru a-i oferi cadouri purtând eticheta Celtic Glasgow. O solidaritate impresionantă, ce merită transmisă publicului, pentru a înțelege și mai bine principiile după care funcționează o societate sănătoasă și un club mare la nivel european. Cinste lor! După mulți ani, Cristi Mănica va avea parte de sărbători frumoase! Povestea lui merge mai departe și unește oameni minunați! Vă mulțumesc anticipat pentru orice distribuire a acestui articol!

„Să vă binecuvânteze Dumnezeu!”

* Cei care vor să-l ajute pe Cristi se pot folosi de următoarele date bancare:

Banca Transilvania – Surcursala Pucioasa

Cont în lei: RO65BTRL01601201J86781XX

Cont în valută: RO08BTRLGBPCRT00J8678101

Destinatar: Manica Elena

* „Să vă binecuvânteze Dumnezeu!” – Cristi Mănica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here