De la dans sportiv, la tenis! Maria Dochiu, un nume promițător

580

Sportul dâmbovițean a oferit mulți sportivi valoroși, care au obținut rezultate importante în ramurile sportive pe care au ales să le urmeze. În tenis, vedeta dâmbovițeană a ultimilor ani a fost Sorana Cîrstea, o sportivă apreciată atât la nivel național, cât și internațional. Aceasta a reprezentat un model bun de urmat pentru tinerii care au început să practice acest sport. Maria Ștefania Ioana Dochiu este un nume promițător, pentru că sportiva pregătită de Valentin Palaș a participat deja numeroase competiții, atât la categoria 10 ani, cât și la 12 ani, în orașe precum București, Constanța sau Pitești.

S-a îndrăgostit de tenis din prima zi

Tatăl tinerei campioane, Gabriel Valentin Dochiu, ne-a povestit despre începuturile carierei, pentru că Maria a făcut trecerea de la dans sportiv la tenis, acum aproape doi ani și jumătate. „A început să practice acest sport la vârsta de opt ani, iar acum are zece ani și jumătate. De la cinci la opt ani a făcut dans sportiv la academia Mihai Petre, dar au intervenit mai multe probleme. Chiar dacă începuse să câștige mai multe concursuri, având antrenamente zi de zi era din ce în ce mai greu să meargă acolo, parcurgând o distanță de 120 kilometri dus-întors, la care s-a mai adăugat și faptul că era din ce în ce mai greu să își găsească partener de dans. Sau atunci când găseam, nu era de nivelul ei. Ea a spus că vrea să facă un sport, să evolueze singură și am îndrumat-o către tenis, iar după prima zi de antrenament s-a îndrăgostit de acest sport. Ne-a fost foarte greu, deoarece am investit foarte mult în copil și avea rezultate, dar din cauza lipsei partenerului și a timpului pe care îl pierdeam cu naveta, am decis să facem acest pas. A fost cu acordul ei, soția nu a fost sub nicio formă de acord, având chiar un șoc, pentru că dansul sportiv era un sport frumos pentru fete”.

Obiective îndrăznețe

Gabriel Dochiu a vorbit și despre planurile tinerei sportive, care își dorească să participe și la competiții internaționale cât mai curând. De asemenea, Dochiu a prezentat și probleme din tenisul românesc, așa cum se văd prin ochii unui părinte care își poartă copilul pe drumul către marea performanță. „Obiectivul pe termen scurt-mediu ar fi să joace la FRT 12 ani până la finalul anului, ca să plece în 2023 deja cu câțiva pași în față. Pe termen lung, obiectivul este să formăm un stil de joc agresiv, cu lovituri care să o ajute și când va juca la categorii de vârstă mai mari. Urmărim formarea până la 12 ani, pentru participarea la cât mai multe turnee în afara țării. La început o urmărea pe Serena Williams, îi plăcea mult, dar acum o urmărește pe Jaqueline Cristian. Tenisului românesc îi lipsește mai multă implicare la nivel de federație, la juniori. Asta înseamnă nu doar ajutor pentru cei mai bine clasați, mai ales din punct de vedere financiar, dar poate și colaborarea cu cluburi din țară, care dau jucători de top, scouting de talente, ajutor cu materiale sportive sau doar cu cunoștințe fizice, tehnice și mentale”.

* Articol preluat din cotidianul JURNAL DE DÂMBOVIȚA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here