Bețivanii satelor au rămas fără lovele și locuri de muncă! Unii primesc și amenzi, dar mai greu cu plata…

1145

Îi vezi pe străzile aproape pustii de la sate, cum bâjbâie de la un magazin la altul, apoi pe la porțile vecinilor. Sunt „consumatorii”, dependenți de alcool, unii pufăie și tutun, trimiși acum în „șomaj tehnic” de noul coronavirus. Au și ei plăceri, nevoi, greutăți. Oamenii se tem să-i mai ia la muncă, prin gospodării, iar cârciumarii nu le mai vând pe datorie, pe „caiet”. Bețivanii satelor bântuie pe străzi, fără declarații, sau cu unele completate amuzant. Unii au fost sancționați de Poliție, dar de unde să plătească ei amenzi? Înjură, amenință, plâng, intră în sevraj, chiar trăiesc o dramă. Sunt persoane vulnerabile, care cedează ușor și ajung în spitale, într-un moment în care urgențele ar trebui să fie altele.

„Le e frică oamenilor să-i bage în curte”

Prietenii lui Bachus sunt cunoscuți prin localități mai degrabă după porecle: Câine, Oaie, Porcu, Varză, Piticu, Moșu ori Păcănele. Unii le mai dau bani de milă, însă viciile lor sunt profunde și trebuie hrănite serios. „Aș bea și spirt, dar a ajuns mai scump ca țuica. Țigări, de unde? Adun chiștoace de prin șanțuri”, își plânge supărarea un „mușteriu” disperat de soartă. Nu-i trebuie mâncare, vrea țigări și o tărie. Mai găsești și câte o doamnă derutată în mers, care îți cere un leu, să-și ia o pâine… la pahar. „Nu scap de bețivi, șefu, cer băutură și țigări, dar n-au bani. Pe datorie nu le mai dau, că nu au de unde să-mi plătească. Beau mult și fumează ca șerpii. Nu-i mai ia lumea la muncă, le e frică oamenilor să-i bage în curte, pe bună dreptate. Pe doi i-a prins Poliția pe șanț, beți morți. Le-a dat 10 milioane (vechi) amendă. De unde să plătească amărâții ăștia?”, îi boscorodește pe bieții oameni un patron de magazin sătesc.

Ambulanțele îi livrează la „UPU”, dar tot acasă se întorc

Situația „consumatorilor” fără surse de venit este una delicată, chit că mulți o tratează cu amuzament. Unii își terorizează familiile, alții intră în sevraj sau fac gesturi necugetate, încât ambulanțele îi livrează la UPU. Cum în spitale se moare pe bune de COVID-19, iar cadrele medicale luptă din greu cu pandemia, se mai trezesc pe cap și cu „specialii”. Mulți sunt direcționați către „glumeți”, dar tot la domiciliu revin. Și o iau de la capăt. Fără băutură, fără țigări, fără posibilități de a câștiga un ban prin vecini. Ei nu se mai tem de coronavirus, de Poliție, de Dumnezeu. Cu o țuică la bord și o țigară în colțul gurii, viața e frumoasă! „Șefu, trăi-ți-ar familia, dai și mata o sută”?  

Sursa foto: youtube

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here